Nieuws

Beste mevrouw De Sutter: het is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen

21-05-24

Op zondag 19 mei kruisten Petra De Sutter en Hilde Crevits de degens in de studio van VTM Nieuws. Ook het mentaal welzijn van de Belg, in het bijzonder die van onze jongeren, kwam kort aan bod. Op de vraag of er wel voldoende psychologen geconventioneerd zijn antwoordde De Sutter het volgende: “In gans ons zorgsysteem is het de beslissing van de zorgverlener om zich al of niet te conventioneren”. Verder gaf mevrouw De Sutter nog mee dat “onvoldoende psychologen laten zich conventioneren” en dat er dus “onderhandeld moet worden met de ganse beroepsgroep over de tarieven en voorwaarden.” Met deze uitspraken slaat minister De Sutter de bal helaas compleet mis.

Factcheckers van VRT duiken in de wereld van de lifecoaches

16-05-24

In de vijfde aflevering van Factcheckers vallen Britt en Jan van de ene verbazing in de andere wanneer ze redacteurs undercover laten langsgaan bij lifecoaches.

Het VVKP-team breidt uit!

14-05-24

Vanaf 1 juni zal het VVKP-team worden versterkt met een nieuwe wetenschappelijk medewerker.

Psychofarma: behandeling herevalueren of afbouwen

30-04-24

Of het nu gaat om antidepressiva, benzodiazepines, psychostimulantia of antipsychotica… Psychofarmaca voorschrijven moet altijd een weldoordachte beslissing zijn, die rekening houdt met de patiënten en hun persoonlijke situatie.

Fedris rekruteringsoproep programma burn-out

23-04-24

Voor het programma voor de preventie van burn-out is Fedris op zoek naar nieuwe begeleiders om aan te sluiten bij het begeleidersnetwerk.

Hervorming Psychologencommissie: huidig wettelijk kader beschermt patiënten onvoldoende

17-04-24

Op vrijdag 5 april 2024 heeft de Ministerraad een wetsontwerp van David Clarinval ter hervorming van de Psychologencommissie goedgekeurd. Gisteren is het wetsvoorstel ook besproken in de bevoegde commissie. Het wetsvoorstel heeft tot doel de werking van de Psychologencommissie te moderniseren. Volgens ons is het wetsvoorstel echter een gemiste kans en zet men onvoldoende in op noodzakelijke hervormingen om de bescherming van de patiënt voldoende te garanderen. 

Gebruik van psychofarmaca in België

31-03-24

In het geval van ernstige psychiatrische problemen, kan het noodzakelijk zijn dat patiënten antipsychotica nemen. Maar weinig studies tonen aan dat antipsychotica echt een effect hebben op slapeloosheid, depressie of gedragsproblemen door dementie.

UNIZO Adviesmarkten

26-03-24

De Adviesmarkten, die traditioneel werden georganiseerd door INTEGRAAL vzw, worden nu aangestuurd vanuit UNIZO. Ze bieden de gelegenheid aan zelfstandigen om hun persoonlijke vragen over 15 sleutelthema’s voor te leggen aan experten-adviseurs uit verschillende kerndisciplines.

Medisch Psychologisch Overleg

19-03-24

Een goede samenwerking tussen huisarts, psycholoog en de welzijnssector is fundamenteel voor de organisatie van kwalitatieve psychologische zorg voor je patiënt of cliënt. Met financiële steun van VIVEL ontwikkelden Domus Medica, VVKP, ELP academie, CAW en Huis voor Gezondheid een 'handleiding voor kwalitatief overleg tussen huisarts en psycholoog' om lokaal een Medisch Psychologisch overleg (MPO) in goede banen te leiden.

RIZIV lanceert campagne over mentaal welzijn

12-03-24

‘Laat een slecht gevoel zich niet nestelen. Spreek erover.’ Met deze boodschap lanceerde het RIZIV gisteren haar campagne rond mentaal welzijn.