Nieuws

VVKP steunt hervormingsplannen Psychologencommissie

01-03-23

Alle psychologenverenigingen vertegenwoordigd in de Psychologencommissie, namelijk Appsy, BFP (BAPS,UPPCF, VOCAP, VVKP en VVSP) en UPPsy – BUPsy hebben hun akkoord gegeven voor de hervormingsplannen van Minister Clarinval voor de Psychologencommissie.

Terugbetaling Psychologische Zorg voor Ambtenaren

01-03-23

BOSA kondigt terugbetaling van psychologische begeleiding voor haar ambtenaren aan. Er bestaat echter nog veel onduidelijkheid rond het initiatief.

Advies over Elektronisch Patiëntendossier

23-02-23

Op 9 februari is de laatste versie gepubliceerd van het advies van de Federale Raad voor de Geestelijke Gezondheidszorgberoepen (FRGGZB) omtrent het Elektronisch Patiëntendossier (EPD).
In dit advies wordt er gekeken naar de principes, mogelijkheden en beperkingen van een EPD voor Klinisch Psychologen (KP) en Klinische Orthopedagoog (KO).

Aanvraag sociaal tolk mogelijk vanaf 15 februari!

14-02-23

Van 15 februari tot 15 mei 2023 kunt u gratis een tolk inschakelen voor gesprekken met patiënten en naasten. Het project is bedoeld voor alle patiënten in Vlaanderen die baat kunnen hebben bij taalondersteuning. Alle ziektebeelden komen dus in aanmerking. Samen maken we een toekomstige financiering van sociaal tolken in de zorg mogelijk.

19 extra High Intensive Care diensten voor een menselijkere aanpak

26-01-23

Met een investering van 15 miljoen euro in de High Intensive Care-afdeling (HIC) hoopt Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, de gespecialiseerde, psychiatrische zorg voor mensen met een ernstige psychische aandoening (EPA) te hervormen.

De "Tour de Flandres" zit er weer op!

10-01-23

Traditiegetrouw brachten we met VVKP weer een bezoek aan onze lokale leden in de Tour de Flandres. Na de Corona – periode was het fijn om elkaar weer te ontmoeten en van gedachten te wisselen over waar we naar toe moeten met het beroep.

Nieuwe factsheet voor persoonsgerichte experiëntiële psychotherapie bij volwassenen

23-12-22
Psychotherapie

De collega's van de VVCEP informeerden ons over deze interessante factsheet die de collega's van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie publiceerden.

Gedelegeerd bestuurder Koen Lowet neemt afscheid van de VVKP

21-12-22
Vereniging

Na meer dan 15 jaar nemen we afscheid van onze gedelegeerd bestuurder.

Nieuwe terugbetaling voor neuropsychologische interventies

16-12-22
Neuropsychologie
Terugbetaling
Psychodiagnostiek

Voor het eerst kan er nu ook terugbetaling komen voor neuropsychologische interventies vanuit het RIZIV. De terugbetaling is vooralsnog beperkt tot de behandeling van patiënten met post - COVID - 19, maar betekent opnieuw een stap vooruit in de ontsluiting van psychologische zorg.

De gesuperviseerde professionele praktijk start 1 jaar later dan voorzien

16-12-22
Stage

De wet van 2016 met betrekking tot de geestelijke gezondheidszorgberoepen voorziet in de verplichting tot het volgen van een professionele stage in de vorm van minstens 1 jaar gesuperviseerde professionele praktijk. De start van deze GPP wordt nu met 1 jaar uitgesteld.