Nieuws

Help mee bij het verbeteren van de zorg aan ouderen die seksueel geweld hebben meegemaakt

09-07-24

Operatie Alert is een project (2023-2024), onder leiding van Prof. Dr. Ines Keygnaert, in opdracht van UZ Gent en UGent en gefinancierd door de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid. 

Info in verband met conventies eetstoornissen en obesitas bij kinderen en jongeren

04-07-24

Het Kenniscentrum Eetexpert heeft volgende info uit de nieuwe conventies "eetstoornissen" en "obesitas" samengebracht voor jullie.

Nieuwe podcastserie over obesitas

02-07-24

Er werd recent een nieuwe podcast gelanceerd die de mythes en vooroordelen rond obesitas de wereld moeten uithelpen.

Als slachtoffer moet je geholpen kunnen worden in je moedertaal

14-06-24

Een slachtoffer van een zedenmisdrijf kon in het Brusselse Zorgcentrum na Seksueel Geweld niet in het Nederlands worden geholpen. Dat meldt VRT donderdag op basis van een getuigenis. Onze directrice, Lotte De Schrijver, gaf wat meer duiding voor BRUZZ en onderstreepte het belang van geholpen te kunnen worden in de moedertaal.

Vormingsaanbod ELP 2024

14-06-24

Het vormingsaanbod van 2024 rond ELP is van start gegaan. Het (online) aanbod is breed toegankelijk gemaakt voor iedereen, dus ook niet-geconventioneerde klinisch psychologen/orthopedagogen en andere 1e lijnsactoren.

VVKP zoekt projectmedewerker

13-06-24

Als tweetalige projectmedewerker ben je verantwoordelijk voor de logistieke opvolging en organisatie van de vaardigheidstrainingen binnen dit project. Daarnaast speel je een actieve rol in de rekrutering van Belgische huisartsen en andere eerstelijnsactoren, met een specifieke focus op Franstalige zorgverleners.

Vandenbroucke wil wildgroei aan coaches tegengaan

06-06-24

Deze week schoof Conner Rousseau mee aan tafel bij Gert Verhulst. Daar deed hij enkele opmerkelijke uitspraken over coaches.

Hoge Gezondheidsraad vaardigt richtlijnen uit rond reclame voor kansspelen

04-06-24

Wat gokken betreft is de Hoge Gezondheidsraad duidelijk in haar nieuwe advies: geen reclame en niet vóór 21 jaar.

De schadelijke neveneffecten van de campagne 'Spreek erover'

28-05-24

‘Laat een slecht gevoel zich niet nestelen. Spreek erover.’ Met deze boodschap lanceerde het RIZIV zo'n twee maanden geleden haar campagne rond mentaal welzijn. Hoewel goedbedoeld heeft deze sensibiliseringscampagne helaas ook enkele schadelijke neveneffecten.

Beste mevrouw De Sutter: het is geen kwestie van niet willen, maar van niet kunnen

21-05-24

Op zondag 19 mei kruisten Petra De Sutter en Hilde Crevits de degens in de studio van VTM Nieuws. Ook het mentaal welzijn van de Belg, in het bijzonder die van onze jongeren, kwam kort aan bod. Op de vraag of er wel voldoende psychologen geconventioneerd zijn antwoordde De Sutter het volgende: “In gans ons zorgsysteem is het de beslissing van de zorgverlener om zich al of niet te conventioneren”. Verder gaf mevrouw De Sutter nog mee dat “onvoldoende psychologen laten zich conventioneren” en dat er dus “onderhandeld moet worden met de ganse beroepsgroep over de tarieven en voorwaarden.” Met deze uitspraken slaat minister De Sutter de bal helaas compleet mis.