We hebben alle nuttige informatie voor jou gebundeld zodat jij helemaal klaar bent voor de toekomst!

Welkom aan onze toekomstige generatie klinisch psychologen!

Ook voor de studenten klinische psychologie hebben we een stuk van onze website gereserveerd. Op deze pagina kan je heel wat informatie vinden die voor jou interessant is. Zo kan je, ondanks het feit dat je beroepsmatig nog niet actief bent, toch al betrokken geraken in onze beroepsvereniging, met heel wat voordelen tot gevolg. Hieronder kan je ontdekken hoe je dit doet en welke voordelen er zoal zijn. We bundelen daarnaast ook heel wat informatie die in het bijzonder relevant is voor studenten psychologie: denk dan bijvoorbeeld aan ons dossier rond de gesuperviseerde professionele praktijk (GPP), informatie over het beroep van klinisch psycholoog of hoe je succesvol kan starten als zelfstandig psycholoog na het afstuderen.

Kortom, we doen er alles aan om jou als student te ondersteunen. Als beroepsvereniging vinden we het immers belangrijk om tijdig te investeren in de klinisch psychologen van morgen!

Mis je bepaalde informatie? Neem dan contact met ons op. We zullen die dan zo snel mogelijk proberen aan te vullen.

 

Gratis lidmaatschap voor studenten

Wist je dat je als student gebruik kan maken van een gratis lidmaatschap van VVKP? Iedere student die momenteel een masteropleiding in de klinische psychologie volgt komt hiervoor in aanmerking. Door je lid te maken ontvang je bijvoorbeeld onze maandelijkse nieuwsbrieven én vormingsmails, en ontvang je gratis ons Tijdschrift Klinische Psychologie. Op deze manier blijf je op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in het domein van de klinische psychologie én kan investeren in je eigen professionele ontwikkeling.

Nog geen lid van VVKP? Schrijf je dan snel in! 

Ja, ik wil een GRATIS lidmaatschap

Ontdek hier de vele ledenvoordelen

Studentenvertegenwoordiging in ons bestuur

De VVKP is intern georganiseerd op een manier waarop het brede veld van de klinische psychologie goed vertegenwoordigd is. We doen dit bijvoorbeeld door verschillende cellen en divisies, die inhoudelijk zijn opgebouwd rond een bepaald thema, op te nemen in het bestuursorgaan van de vereniging. Op deze manier wordt waardevolle input geleverd aan het bestuursorgaan die het algemene beleid van de vereniging uitzet. Ook voor studenten zien we hier een belangrijke rol weggelegd.

Vanuit het bestuur verwelkomen we dan ook heel graag studentenvertegenwoordigers uit de diverse opleidingen psychologie. Op deze manier hopen we de stem van de studenten en de opleidingen vertolkt te zien in het bestuursorgaan. We proberen om altijd minstens één studentenvertegenwoordiger op te nemen in het bestuur. 

Heb je interesse om de rol van studentenvertegenwoordiger op te nemen en de vereniging mee te ondersteunen? Laat het ons weten! Het verschaft jou als student bovendien de unieke gelegenheid om de vereniging van binnenuit te leren kennen en bij te leren over heel wat inhoudelijke dossiers!

Contacteer ons

Interessante dossiers voor studenten

1. Informatie over de gesuperviseerde professionele praktijk

De gesuperviseerde professionele praktijk (GPP) is een belangrijk dossier voor de studenten psychologie. Als vereniging ontvangen we heel wat berichten van ongeruste studenten met betrekking tot dossier. Zij zitten, gezien de onduidelijkheden en complexiteit die dit dossier met zich meebrengt, met heel wat vragen. We trachten duidelijkheid te scheppen en geven graag een stand van zaken van wat er tot nu toe bekend is en hoe alles verder zal verlopen.

Laatste update (07/04/2023)

De goedkeuring van het uitstellen van de gesuperviseerde professionele praktijk met één jaar is een feit! De Federale Ministerraad keurde onlangs het uitstel goed. De GPP zal nu verplicht worden voor iedereen die afstudeert vanaf het academiejaar 2023–2024.

Bekijk hier het nieuwsbericht

Dossier GPP

We volgen het dossier rond de GPP op de voet op. Om het voor studenten gemakkelijk te maken hebben we een dossier ontwikkeld waarin we alle informatie trachten te bundelen en raadpleegbaar te maken. Hieronder kan je ons dossier GPP vinden.

ga naar het dossier

2. Informatie over visum en erkenning

Je bent afgestudeerd en wil aan de slag als klinisch psycholoog? De wet op de GGZ-beroepen legt twee administratieve formaliteiten op die moet vervullen, wil je het beroep van klinisch psycholoog kunnen uitoefenen in België. Lees hieronder meer over het visum en de erkenning.

Ga naar het dossier

3. Informatie over zelfstandige praktijkvoering

Je bent afgestudeed en wil aan de slag als zelfstandig klinisch psycholoog? Hoe doe je dat precies? En waar moet je precies rekening mee houden? Samen met onze divisie Zelfstandige Praktijkvoering voorzien we je van alle informatie die je nodig hebt om je start als zelfstandig zorgverlener zo succesvol mogelijk te maken!

Meer informatie

Studentenverenigingen

Belgian Federation for Psychology Students

Er is sinds 2020 een vereniging van studenten psychologie, de zogeheten 'Belgian Federation for Psychology Students'. Met VVKP hebben we de studenten psychologie ondersteund in de oprichting van deze vereniging, omdat we het belangrijk vonden voor studenten om zich te organiseren en op deze manier hun stem duidelijker te laten weerklinken. We zijn erg blij om een rol te hebben gespeeld in het ontstaan van de BFPS en om dit initiatief jaar na jaar te mogen zien groeien. 

Wil je meer weten over de BFPS? Neem dan eens een kijkje op hun website!

Naar de website van de BFPS

Wil je graag meewerken aan de BFPS? 

Klik dan hier voor meer informatie

Studentenverenigingen psychologie

Ook aan de universiteiten zelf kan je studentenverenigingen vinden. Iedere opleiding psychologie in Vlaanderen beschikt over een eigen studentenvereniging. Hieronder kan je ontdekken welke. Je verenigen doe je best al zo vroeg mogelijk, samen sta je immers sterker!

Ken jij jouw studentenvereniging al?

Naar de website van de Psychologische Kring Leuve (KUL)

Naar de website van de Vlaamse Psychologische en Pedagogische Kring (ugent)

Naar de website van de Psycho-Pedagogische Kring (vub)