26-01-21
Beroep

De Federale Raad heeft haar advies over de uitoefening van de psychotherapie gepubliceerd.

In de wet op de Geestelijke GezondheidsZorgberoepen werd er ook eindelijk een wettelijk kader gemaakt voor de praktijk van de psychotherapie. Om voortaan de psychotherapie te kunnen beoefenen diende je op zijn minst arts, klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog te zijn om een opleiding in de psychotherapie te kunnen starten. 
Psychotherapie werd dan ook beschouwd als een gespecialiseerde behandelingsvorm. 

Net zoals de meeste aspecten in de wet op de GGZ - beroepen diende ook dit aspect verder uitgewerkt te worden via Koninklijk Besluit en na advies van de Federale Raad voor de GGZ - beroepen. De Raad ontving in augustus 2019 een adviesvraag betreffende de uitoefening van de psychotherapie.

Naar het advies

Meer info over de wettelijke kaders met betrekking tot ons beroep

In overleg met VVKP heeft BWP het initiatief genomen om een werkgroep "psychotherapie" op te richten. Doel van deze werkgroep is een bondige consensusnota te ontwikkelen om psychotherapie te differentiëren van andere handelingen in de klinische psychologie, klinische orthopedagogiek en psychiatrie. Deze beschrijft psychotherapie over diverse stromingen en kaders heen. Discussie over wetgeving en erkenningscriteria van de psychotherapie zal niet binnen deze werkgroep plaatsvinden.
De werkgroep is deze maand van start gegaan.
Leden van BWP, VVKP, BUPsy, VVP, VVK en VVO zijn in deze werkgroep vertegenwoordigd.