03-12-19
GGZ
Terugbetaling

Het KCE meldt dat ze één van haar opdrachten niet naar behoren heeft kunnen uitvoeren omwille van een gebrek aan data. Wel pleit ze ervoor dat de overheden hun investeringen in o.a. psychologische zorg dicht bij de mensen opvoeren. VVKP wil erover waken dat data verzameld in de sector voor de juiste doeleinden aangewend zal worden.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) werd gevraagd om het GGZ-landschap in kaart te brengen, en om eventuele lacunes en overlappingen op te sporen. De grootste uitdaging blijkt momenteel echter dat de GGZ-behoeften van de Belgische bevolking niet duidelijk zijn, omdat hierover geen betrouwbare cijfers bestaan.Om die reden kon het KCE dan ook niet nagaan of het huidige zorgaanbod afgestemd is op de behoeften.

Het KCE adviseert dan ook, naast het opzetten van goede registratiesystemen, en het aanmoedigen van registratie door de betrokken actoren, dat de overheid best haar bestaande beleid van gemeenschapsgerichte zorg versterkt. Het KCE pleit hierbij onder meer om het zorgaanbod dicht bij mensen (waaronder psychologen) te versterken en financieel toegankelijker te maken. 

Deze studie werd onder meer aangevraagd door de VVKP. Het toont hoe weinig data voorhanden is en hoezeer GGZ - beleid stoelt op vaak "natte vinger" - werk. Als wetenschappelijke vereniging kunnen we het idee om objectiever en systematisch data te gaan verzamelen ondersteunen. De VVKP zal evenwel nauwgezet erop toezien dat die data - verzameling niet tot bijkomende administratieve overlast mag leiden in de centra en aangewend zal worden voor de juiste doeleinden. Onder geen beding kan het de bedoeling zijn om te evalueren naar een systeem van Routine Outcome Measuring waar financiering aan gekoppeld wordt. Dat lesje hebben onze Nederlandse collega's ondertussen al geleerd. 

Meer info?