14-09-21
Terugbetaling

De VVKP heeft alle informatie mbt de nieuwe conventie "Financiering psychologische functies in de eerstelijn via netwerken en lokale multidisciplinaire samenwerkingsverbanden" gebundeld in een dossier op de website. Dat dossier is vrij toegankelijk voor iedereen. Naast uitleg over het protocolakkoord en de conventie zelf, kan je er ook een handige FAQ vinden alsook de opnames van onze recente webinars.

De aankondiging in de zomervakantie over een nieuwe conventie "Financiering psychologische zorg in de eerstelijn via netwerken en lokale multidisciplinaire samenwerkingsverbanden" beroerde de gemoederen in het werkveld. De VVKP organiseerde al heel wat activiteiten om de nieuwe conventie te duiden naar haar leden toe. Ze was immers een partner tijdens de gesprekken.

We zijn er ons van bewust dat deze conventie een paradigmashift vereist. De vele vragen die we nu reeds hebben ontvangen bevestigen dat deze verschuiving gevolgen heeft voor alle betrokken actoren. Public health vraagt immers de nadruk te leggen op voorkomen in plaats van genezen en veronderstelt dat er meer samengewerkt wordt om het welzijn van de bevolking te bevorderen.  Deze conventie is een eerste stap in de ontsluiting van psychologische zorg . Bovendien zijn de beoogde doelgroepen (waarbij we zeker oog dienen te hebben voor diegenen die hun weg naar de zorg nog niet hebben gevonden) en de modaliteiten (sterke nadruk op out-reachend werken) een uitbreiding aan het werk wat vele collega's nu doen in de (groeps)praktijken in de eerstelijnszorg. Dit vraagt van ons, net zoals dit gevraagd wordt aan alle parters, een bereidheid zich in te schrijven in deze visie om tegemoet te komen aan de noden van de bevolking.

Wij willen er nog eens expliciet erop wijzen dat de conventie enkel bepaalt onder welke voorwaarden een burger toegang kan krijgen tot psychologische zorg waarin de overheid tussenkomt in de kosten. De conventie doet geen uitspraak over de uitoefening van ons beroep als dusdanig. 

De VVKP heeft nu een volledig dossier over de RIZIV-conventie opgebouwd op haar website. In dit dossier kan je toelichtingen vinden over het Protocolakkoord, de RIZIV - conventie, opnames van de webinars en een uitgebreide FAQ - pagina. Dit dossier houden we up to date met informatie uit het begeleidingscomité van dit project en de evoluties in de lokale netwerken geestelijke gezondheid in Vlaanderen. We hopen op die manier iedereen in het veld goed te kunnen informeren.

De afgelopen periode hebben we een sterke toename gezien in ons ledenaantal. Het doet ons deugd dat de collega's onze inspanningen waarderen. Het is immers dankzij de leden en hun bijdragen dat de VVKP haar werk kan blijven doen. Maar het stemt ons vooral hoopvol dat we er samen in zullen slagen om met dit akkoord grote stappen vooruit te zetten in de verdere organisatie en uitbouw van de geestelijke gezondheidszorg in Vlaanderen.

Naar het dossier