09-03-21
Beroep
Terugbetaling

De VVKP heeft aan de Bond Moyson West - Vlaanderen gevraagd om de nieuwe voorwaarden voor terugbetaling vanuit hun aanvullende verzekering aan te passen. In een schrijven vraagt de VVKP om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk van hun leden toegang kunnen krijgen tot psychologische hulp. De VVKP heeft ook het Vlaams Patiënten Platform ingelicht.

Waar gaat het over?

Verschillende VVKP - leden uit West - Vlaanderen signaleerden dat de Bond Moyson West - Vlaanderen de voorwaarden tot terugbetaling van psychologische hulp had aangepast. Voortaan zouden klinisch psychologen moeten attesteren dat de leden van de mutualiteit niet in aanmerking komen voor de federale terugbetaling uit het eerstelijnspsychologische project. Gezien het in dat project gaat om de meest voorkomende psychische problemen zou dit betekenen dat de mutualiteit terugbetaling ontzegt voor het merendeel van haar leden.

De VVKP vindt dat onbegrijpelijk. Niet alleen omdat er simpelweg veel te weinig aanbod is vanuit het ELP - project, maar vooral omdat de mutualiteit de toegang tot psychologische zorg voor haar eigen leden weer moeilijker maakt. 

We hebben de Bond Moyson hierover ingelicht, een gesprek aangevraagd om dit verder toe te kunnen lichten en gevraagd om de voorwaarden tot terugbetaling vanuit hun aanvullende verzekering terug aan te passen. We hebben tevens het Vlaams Patiënten Platform ingelicht aangezien we vinden dat dit ook nadelig is voor de mensen die zij vertegenwoordigen.

Reactie Bond Moyson

We mochten vrij snel een reactie terug ontvangen van de Bond Moyson dat dit niet hun bedoeling was. Uiteraard mogen hun leden ook blijven genieten van een terugbetaling voor psychologische zorg vanuit de aanvullende verzekering wanneer ze psychologische zorg krijgen van een klinisch psycholoog die niet mee doet met het ELP - project. 

De bedoeling van de mutualiteit was om een dubbele financiering (vanuit het ELP - project + de aanvullende verzekering) te voorkomen. Men zal de terugbetalingsformulieren aanpassen zodat er geen verwarring meer kan zijn. 

De VVKP is de Bond Moyson erkentelijk voor haar snelle reactie en flexibiteit.