28-09-20
Corona

Uit de derde bevraging van het Vlaams Patiëntenplatform bij chronische patiënten blijkt dat 30 % van de personen met een chronische problematiek zijn zorg nog niet durft te hernemen.

Uit deze derde bevraging over uitgestelde zorg blijkt dat sinds 10 juli nog 30% van de personen met een chronische aandoening zelf zorg uitstelt. Ze zijn voornamelijk angstig voor een besmetting, maar weten soms ook niet of hun zorgverlener de zorg opnieuw opstartte. Slechts een minderheid van de afspraken wordt uitgesteld. Bij de bevraagde beroepsgroepen blijkt dat 85% van de afspraken plaatsvinden. De meeste van deze afspraken vinden plaats bij de zorgverlener zelf. Slechts 6% van de consultaties gaat op afstand door. Over het algemeen zegt de meerderheid van de personen met een chronische aandoening voldoende geïnformeerd te zijn over de beschermingsmaatregelen die genomen worden tijdens een afspraak. Ze voelden zich bovendien veilig met de beschermingsmaatregelen.
 
Volgens het Vlaams Patiëntenplatform blijft het dus belangrijk om als zorgverstrekker onze patiënt gerust te stellen en aan te moedigen om zorg niet uit te stellen. Ga hierover in dialoog met je patiënt, ruimer dan uw eigen discipline. Zo hopen we samen het aantal mensen dat zorg uitstelt omwille van het coronavirus verder te doen dalen.

Lees het volledige rapport