Grote studie bevestigt: "46 procent van de Vlamingen is minder gelukkig door de coronacrisis"

10-05-21
GGZ
Corona

De VRT haalt cijfers aan vanuit Statistiek Vlaanderen waaruit blijkt dat de corona crisis een grote impact heeft op ons mentaal welbevinden. Bijna de helft van de Vlamingen voelt zich minder gelukkig dan voordien. Verschillende actoren uit het GGZ - veld, waaronder VVKP, trokken al een tijdje aan de alarmbel, maar nu zijn er dus meer hardere gegevens waarop we ons kunnen baseren.

Statistiek Vlaanderen heeft een grote en representatieve studie gehouden bij 10.000 mensen die in Vlaanderen wonen. Het statistiekbureau peilde vooral naar het mentaal welzijn, en komt nu met cijfers. 

Enkele blikvangers:

Minder gelukkig dan voor de pandemie

  • 46 % van de mensen die bevraagd zijn, voelt zich minder gelukkig. Vooral jongeren (18 tot 24 jaar) pieken (60 %).
  • 39 % van de mensen die bevraagd zijn, geven aan zich vaker neerslachtig te voelen. Ook hier pieken jongeren met 57 %.
  • 45 procent van de mensen die bevraagd zijn, zegt dat hij of zij zich vaker eenzaam voelt dan voor de uitbraak van het virus. Ook daar springen opnieuw de grote verschillen per leeftijdscategorie in het oog: 71 procent van de jongeren (18-24) zegt zich vaker eenzaam te voelen, bij bijvoorbeeld 75-plussers is dat "maar" 35 procent.

Toch is er ook positief nieuws te melden:

  • 12 % van de bevraagden geeft aan dat diens relatie met zijn of haar huisgenoten verbeterd is gedurende de Corona - periode.

Meer info over dit onderzoek?

Naar de volledige studie.