Persberichten

RIZIV lanceert campagne over mentaal welzijn

12-03-24
Steven Joris

‘Laat een slecht gevoel zich niet nestelen. Spreek erover.’ Met deze boodschap lanceerde het RIZIV gisteren haar campagne rond mentaal welzijn.

Voorstel op tafel voor uitstel GPP

23-02-24
Steven Joris

​​​​​​​Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) heeft een voorstel ingediend om de implementatie van de in december aangekondigd gesuperviseerde professionele praktijk (GPP) opnieuw met twee jaar uit te stellen. Als beroepsvereniging zijn we teleurgesteld en vinden we dit een gemiste kans, zowel voor de pas afgestudeerde collega’s als voor de (verdere) professionele ontwikkeling van het veld.

Bewegen Op Verwijzing breidt uit: ook kinesisten, psychologen en sociaal werkers helpen om meer te bewegen

11-01-24
Steven Joris

Maatschappelijk werker Joost Bonte, kinesist Lieven Maesschalck, diëtist Michaël Sels en psychiater dr. Dirk De Wachter worden de gezichten van de nieuwe Bewegen Op Verwijzing-campagne.

Open Brief aan de minister van sociale zaken en volksgezondheid

04-10-23
Steven Joris

Naar aanleiding van de uitzending van De Zevende Dag op 01-10-2023 en de 10-daagse van de geestelijke gezondheid schrijven we een open brief aan de minister van sociale zaken en volksgezondheid, Frank Vandenbroucke.

Evaluatie eerstelijnspsychologische zorg

11-07-23
Steven Joris

Deze week werden de resultaten van de evaluatie van de eerstelijnspsychologische zorg voorgesteld, die volgde op een aantal hervormingen van de sector die zijn doorgevoerd door Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit). Dankzij deze hervormingen is het nu mogelijk voor een aantal mensen om aan een verlaagd tarief naar de psycholoog te gaan.

In therapie op sociale media

28-04-23
Koen Lowet

In het Vlaams lifestyleblad Goed Gevoel kan men deze maand het artikel over "Therapie op sociale media" terugvinden. Dit stuk werd geschreven door onze gedelegeerd bestuurder Koen Lowet in samenwerking met Tom Van Daelen en Elien Tubbax.

Open brief: bezorgdheden over zorg als commercieel product

21-02-23
VVKP

Vlaanderen laat steeds meer woonzorgcentra over aan privé-bedrijven. De gevolgen daarvan zien we nu bij Orpea, dat dreigt failliet te gaan, stellen een twintigtal bezorgde leidinggevenden en medici uit de sector. Bewoners, personeel en belastingbetalers dreigen de rekening te moeten betalen, zo schrijven ze in een open brief.

Het belang van geestelijke gezondheid in "the war on drugs"

26-01-23
Patrick Luyten

VVKP-ondervoorzitter Patrick Luyten schreef met een paar collega's experten een artikel over de verslavingsproblematiek die deels aan de oorsprong ligt van het drugsprobleem in ons land. In het artikel dat in Knack verscheen stellen ze de vraag of het inzetten op preventie en toegankelijke psychologische zorg geen efficiëntere manier is om drugsmisbruik (en de criminaliteit die hiermee gepaard gaat) tegen te gaan.

Nieuwsflash IFIC

01-02-22
Koen Lowet

In deze berichtgeving geven we een laatste stand van zaken wat betreft de uitrol van IFIC.

World Mental Health Day October 10, 2021

11-10-21
EFPA

A press release from EFPA, the umbrella organization in Europe, on the accasion of World Mental Health Day. This year’s World Mental Health Day theme from the WHO, “Mental health care for all: let's make it a reality” is an important call for improving access to mental health care and for reducing mental health inequalities in Europe.