De Morgen legt een aantal onregelmatigheden in de werking van de Psychologencommissie bloot

06-12-21
Psychologencommissie

De VVKP informeert u over het recente onderzoeksartikel van de krant De Morgen met betrekking tot het functioneren van de Psychologencommissie.

Beste collega’s

Wellicht hebben jullie volgend artikel in De Morgen ook reeds zien circuleren. Wat de inhoud van dit artikel betreft willen wij graag even stelling nemen.

Begin dit jaar werd het bestuur van VVKP geïnformeerd over de verschillende aantijgingen die in het artikel aan bod komen. Samen met de collega’s van de BFP hebben wij er toen voor gekozen om Attentia, een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, in alle sereniteit haar onderzoek te laten voeren. Onze voornaamste bezorgdheid was het beschermen van de medewerkers van de Psychologencommissie – het vermijden van een openlijke polemiek en het vrijwaren van de integriteit van het instituut leek ons dan ook essentieel. We kunnen enkel betreuren dat de Psychologencommissie doorheen dit proces toch heel wat waardevolle en ervaren mensen is verloren. Wij hopen dan ook dat de nieuwe directeur ad-interim, Bart Wouters, zo snel mogelijk aan de slag kan om een nieuwe ploeg samen te stellen.

Al jaren kaarten wij onregelmatigheden van de interne werking van de Psychologencommissie aan. Zo werd de samenleving verkeerd geïnformeerd over haar bevoegdheid en weigerde de voormalige directrice en voorzitster dit recht te zetten. Vertegenwoordigers van VVKP in de plenaire vergadering vroegen, maar kregen geen transparantie over de boekhouding en de noodzaak tot verhoging van de bijdrage bij de Psychologencommissie. VVKP heeft steeds een diplomatieke weg gezocht om in gesprek te gaan en uit de polemiek te blijven. Zo blijven wij erop gericht dat de Psychologencommissie transparant is over haar opdrachten. Wij blijven zoeken naar een gezamenlijke weg om de gedeelde verantwoordelijkheid naar de burger toe vorm te geven.

De huidige voorzitter Joris Lagrou heeft zich geëngageerd om zich aan de bevoegdheden van de Psychologencommissie te houden. Er ligt een hele weg voor ons en vanuit de VVKP is er een bereidheid om de goede samenwerking van het verleden te herstellen. Wij willen er verder op inzetten om met geduld en vastberadenheid aan de slag te blijven gaan om de Psychologencommissie te doen erkennen onder het Ministerie van Volksgezondheid.

Wij rekenen op jullie steun om dit mogelijk te maken.

Voor meer info betreffende de Psychologencommissie
https://vvkp.be/dossiers/de-psychologencommissie