Klinisch psychologen zijn een prioriteit

Dankzij de massale beroepen die de collega's uit de sector hebben aangetekend en het pleidooi van de VVKP zijn we erin geslaagd om de klinisch psycholoog als een prioritaire beroepsgroep te laten beschouwen in de onderhoudsfase van IFIC.

Bekijk de lijst met functies die als eerste zullen worden behandeld

In de IFIC - overeenkomst zijn werkgevers en vakbonden immers overeengekomen dat functies herbekeken, toegevoegd of geschrapt kunnen worden. 

Meer uitleg over de onderhoudsprocedure van IFIC

De reden waarom de relevante functies voor klinisch psychologen worden herbekeken is vooral de evoluties van het wettelijk kader voor klinisch psychologen. Zoals VVKP al meteen aanhaalde beantwoordden de IFIC - functies niet aan de wet op de GGZ - beroepen.

Divisie stelt nieuwe functie - profielen voor

De divisie voorzieningen heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan nieuwe functie - profielen. Uiteindelijk hebben we gekozen voor het herwerken van het profiel 5070 Psycholoog en 5020 Diensthoofd psychologische dienst. Daarnaast wordt er ook een nieuw profiel voorgesteld van de klinisch psycholoog - specialist.

De profielen werden bijgewerkt naar de actuele wettelijke taken en vereisten voor klinisch psychologen, maar tevens bijgewerkt naar de actuele realiteit op het terrein. Veel collega's merkten immers terecht op dat de voorgestelde profielen absoluut niet beantwoordden aan het werk wat werd uitgevoerd. 

Een nieuw profiel klinisch psycholoog - specialist werd uitgewerkt door de divisie, omdat men aanvoelde dat de 2 voorgestelde IFIC - profielen niet de hele lading dekte van het klinisch psychologisch werk. 

Naar het herwerkte profiel 5070 Klinisch psycholoog

Naar het herwerkte profiel 5020 Diensthoofd psychologische dienst

Naar het nieuwe profiel Klinisch psycholoog - specialist

De profielen werden opgesteld door de divisie voorzieningen. Deze divisie bestaat uit VVKP - collega's uit de algemene ziekenhuizen, universitaire centra, psychiatrische ziekenhuizen en de ambulante sector. 

Indien u nog opmerkingen heeft over de IFIC - profielen, dan willen we u vragen om te reageren voor 21.02.2020 via het mailadres ific@vvkp.be

Onderstaande Excel geeft een handige vergelijking van de drie profielen.

Nuttige documentatie