09-12-20
Preventie

Met de juiste eet- en beweeggewoontes blijf je langer fit en gezond. Daarom ontwikkelde het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw de voedings- en bewegingsdriehoek. Die driehoeken hangen intussen aan ontelbare Vlaamse koelkasten, klasmuren en dokterspraktijken als duidelijke leidraad. Maar onze mentale gezondheid is natuurlijk net zo belangrijk: zou het niet fijn zijn als we allemaal een beetje gelukkiger worden? Met dat idee in het achterhoofd verzamelde Gezond Leven samen met een groep experten alle belangrijke wetenschappelijke studies over geluk en balde die kennis samen in één duidelijk beeld: de geluksdriehoek.

Nooit 100 % gelukkig

De geluksdriehoek is een kompas dat informeert over de weg die je kunt bewandelen om beter in je vel te zitten en dat gevoel vast te houden. Ze geeft info over nieuwe gewoontes die je kunt aanleren om gelukkig(er) te worden. Uiteraard zijn er levensomstandigheden die je niet in de hand hebt: financiële problemen, de omgeving waarin je opgroeide, plots iemand verliezen of gewoon brute pech. Maar hoe ga je om met al die zorgen? Hoe ontwikkel je veerkracht? Dat heb je voor een stuk wél zelf in de hand. De geluksdriehoek bundelt de zaken die iedereen zelf kan beïnvloeden. “Natuurlijk bestaat zoiets als ‘perfect geluk’ niet. Soms loopt het leven niet zoals we willen, maar dat is oké. Daarom is onze geluksdriehoek ook een beetje ‘uit balans’ gebracht met een oranje bol”, vertelt Veerle Soyez, experte mentaal welbevinden bij Gezond Leven. 
 

Puzzelen aan geluk

De geluksdriehoek bestaat uit 3 bouwblokken van geluk die als puzzelstukken in elkaar passen:

  • GOED OMRINGD ZIJN De warme relaties met mensen om je heen, weten dat je op hen kunt rekenen en dat jij hen ook steunt als ze je nodig hebben.
  • JE GOED VOELEN Interesse hebben in het leven en de energie om dingen aan te pakken. Maar ook innerlijke rust, het gevoel dat je wensen vervuld worden. Het besef dat minder positieve gevoelens geen ramp zijn.
  • JEZELF KUNNEN ZIJN Jezelf kennen en een duidelijke richting kiezen in het leven. Groeien als persoon en tevreden zijn met jezelf.
     

Hoe gebruik je de geluksdriehoek?

De geluksdriehoek kan zowel kinderen (vanaf 6 jaar), jongeren als volwassenen helpen. Wie ouder is dan 16 jaar, kan er ook online verder mee aan de slag. Bij elk bouwblok staan drie vragen die uitnodigen om dieper na te denken. Wie voelt dat het nodig is om ergens aan te werken, kan terecht op geluksdriehoek.be. Deze website bevat informatie over veertien thema’s: o.a. geluk, veerkracht, positiviteit, stress, burn-out, verlies, ouderschap, piekeren en angst. Om praktisch aan de slag te gaan met de thema’s zijn er eenvoudige oefeningen aan gekoppeld. En elk thema wordt uitgebreid behandeld met filmpjes en tips van gerenommeerde experts en getuigenissen van gewone Vlamingen en bv’s. 

De website is ook toegankelijk via de url checkjezelf.be. Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke lanceerde dat platform in het voorjaar in het kader van het actieplan ‘Zorgen voor Morgen’ om het hoofd te bieden aan de uitdagingen van de coronacrisis op het vlak van mentaal welbevinden. 

Minister Beke: “De coronacrisis heeft ons allemaal onderuitgehaald. Mentaal heeft iedereen zware klappen gekregen. Vanuit de overheid willen we het belang van mentaal welzijn blijvend in de kijker zetten en mensen de mogelijkheden geven om aan hun mentale gezondheid te werken. Op een toegankelijke manier. En dat doen we met checkjezelf.be en dus nu ook met de geluksdriehoek.”
 

Persoonlijke ruimte 

Op geluksdriehoek.be kunnen bezoekers een persoonlijk dashboard aanmaken om er o.a. een ‘gevoelsdagboek’ bij te houden. Ook vinden ze er hun favoriete oefeningen terug en kunnen ze oefeningen inplannen in hun persoonlijke kalender. En last but not least: er is ook een gelukstest die je kan maken én het dashboard houdt de resultaten voor je bij: de ‘geluksmaat'. 
 

Waarom een geluksdriehoek?


De geluksdriehoek is het eerste educatieve model in Vlaanderen dat toespitst op mentaal welbevinden. Dat het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw dit lanceert, is geen verrassing. Veerle Soyez: “Het is de missie van Gezond Leven om zoveel mogelijk Vlamingen te helpen om gezonder te leven. We zien dat steeds meer Vlamingen bezig zijn met hun mentaal welbevinden en hun geluk. Deze geluksdriehoek brengt voor het eerst alle kennis van Vlaamse experten rond dit thema samen. En we hebben het vertaald naar concrete tools en oefeningen waar iedereen zo mee aan de slag kan.”  Het educatieve model werd op vraag van de Vlaamse overheid ontwikkeld en door de Vlaamse overheid gefinancierd.

Heel wat collega's en VVKP - leden werkten hier aan mee, o.a.: Prof. Filip Raes, Prof. Elke Van Hoof, Prof. Jessie Dezutter, Prof. Bram Vervliet, Dr. Marie - Lotte Van Beveren, Prof. Hans De Witte, Prof. Nicole Vliegen, Manu Keirse.