20-01-21

De Raad van State schorst de circulaire 2020/C/73 betreffende de vrijstelling van BTW in het kader van de psychologie, de orthopedagogie en de psychotherapie. VVKP interpelleert de minister van Financiën over de gevolgen hiervan. Een nieuwe wet blijkt in de maak.

De context

België werd door Europa veroordeeld omwille van het niet correct toepassen van de BTW-vrijstelling voor gezondheidszorg. Volgens Europa moeten alle diensten die verstrekt worden in het kader van de gezondheidszorg vrijgesteld zijn van BTW. Als gevolg van die veroordeling plant de Belgische regering een aanpassing van het BTW-wetboek. 

In afwachting van die wetsaanpassing stuurde de BTW-administratie in mei een circulaire rond naar haar diensten hoe de BTW-vrijstelling met betrekking tot psychologie, orthopedagogiek en psychotherapie diende geïnterpreteerd te worden. 

Tegen die circulaire diende de vzw Alter-psy een verzoek tot schorsing in, omdat de BTW-administratie in haar circulaire geen rekening hield met de eerdere vernietiging van het Grondwettelijk Hof van een gedeelte van de Wet op de GGZ-beroepen. De vzw Alter-psy groepeert onder meer die beoefenaars van de psychotherapie die niet minimaal over een bachelor-opleiding beschikken. Volgens de BTW-circulaire zouden zij immers wel onderworpen worden aan de BTW-verplichting.

De beslissing

De Raad van State heeft de betreffende BTW-circulaire geschorst (niet vernietigd, arrest enkel in het FR beschikbaar) aangezien deze verder ging dan louter een interpretatie van het wettelijk kader. Door geen rekening te houden met de vroegere beslissing van het Grondwettelijk Hof werd er aan die beoefenaars van de psychotherapie onterecht een BTW–verplichting opgelegd. (zij die dus niet minimaal over een bacheloropleiding beschikken).

De schorsing heeft dus geen betrekking op de bedoeling die de wetgever tot uitdrukking bracht om duidelijkheid te brengen betreffende de klinisch psychologen en orthopedagogen.

 

Wat nu?

De VVKP heeft als gevolg van deze schorsing het kabinet van de Minister van Financiën geïnterpelleerd. Op 15 januari publiceerde de FOD Financiën een verduidelijking van de gevolgen van deze opschorting. Deze heeft enkel implicaties voor de beoefenaars van de psychotherapie die geen gebruik konden maken van overgangsmaatregelen. Klinisch psychologen blijven dus vrijgesteld van BTW voor de uitoefening van de klinische psychologie.

Naar de verduidelijking van de FOD Financiën

We werden tevens geïnformeerd dat er een nieuwe wet klaar ligt om het BTW-wetboek in lijn te brengen met de Europese verzuchtingen. Alle dienstverlening verstrekt in het kader van de gezondheidszorg zou daarmee automatisch vrijgesteld moeten zijn van BTW.

Gezien de veroordeling van de Belgische staat door Europa en de nakende wettelijke veranderingen verwachten wij geen enkel probleem met de BTW-diensten indien u over een visum en erkenning beschikt om de klinische psychologie te beoefenen.

Een inschrijving bij de Psychologencommissie blijft wel noodzakelijk om de titel te mogen dragen en om kenbaar te maken dat je de Psychologencommissie erkent als wettelijke instantie die de deontologie bewaakt en dat je je aan deze regels onderwerpt.

We hebben ons dossier over de Psychologencommissie ook aangepast met deze nieuwe informatie.

Naar het dossier