Pro-actieve contactname voor zorg-en welzijnsmedewerkers.

11-05-21
dezorgsamen

Vanuit het consortium deZorgSamen.be wordt gevraagd om onderstaande info te helpen verspreiden in het werkveld. De VVKP zal de informatie omtrent dit initiatief verder verspreiden, maar herhaalt tegelijkertijd hoezeer ze dit initiatief een gemiste kans vindt. Voor vele collega’s uit de zorg-en welzijnssector komt deze beperkte hulp immers te laat gezien velen van hen al rechtstreeks bij een collega in een privé-praktijk hulp is komen zoeken. Deze zorg betalen ze bovendien met hun eigen middelen.

Op zoek naar psychologische ondersteuning? Innovatief project verleent psychologische ondersteuning via deZorgSamen.be

De druk op onze (zorgs)ector blijft hoog. De afgelopen maanden boden geen ruimte om op adem te komen. De stressniveaus worden permanent chronisch wat het risico op langdurige uitval sterk verhoogt. Via de online zorgscreener, brengt de ZorgSamen, in een sterk partnerschap, daarom psychologische ondersteuning binnen handbereik.
Directe collega’s en leidinggevenden spelen cruciale rol in preventie en eerste opvang. Het gesprek aangaan met een collega die zich niet goed in zijn vel voelt is niet evident. Hoe je dit bespreekbaar kan maken, en indien nodig collega’s te motiveren en te ondersteunen om hulp te zoeken vind je in de eerste helper
Daarnaast kunnen zorgverleners, welzijnswerkers en hun leidinggevenden ook de zorgscreener op www.dezorgsamen.be invullen.De zorgscreener is een korte vragenlijst die peilt naar de gedachten en gevoelens van zorgverleners en welzijnswerkers. Deze screent of er al dan niet nood is aan psychologische ondersteuning of een gesprek met een andere zorgprofessional. De afname duurt slechts enkele minuten en de gegevens worden anoniem verwerkt. De screener geeft niet alleen melding bij duidelijke signalen van overbelasting, maar biedt ook de vrijblijvende keuze om gecontacteerd te worden door een collega-hulpverlener. Dit binnen de drie werkdagen.
In een sterk partnerschap staat een breed aanbod psychologische ondersteuning ter beschikking. Ontwikkeld onder impuls van de Vlaamse Overheid gaan de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, in eerste instantie, het eerste gesprek aan met de zorgvrager. Ze bieden tevens ondersteuning bij werk-gerelateerde hulpvragen. Indien nodig, bieden geconventioneerde klinische eerstelijnspsychologen en –orthopedagogen basispsychologische begeleiding. De Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg staan klaar met een ondersteunend aanbod van gespecialiseerde hulp bij de meer complexe problemen. Zo komt psychologische ondersteuning voor onze zorgverleners binnen handbereik.

 

Reactie VVKP

De VVKP was bij aanvang dé grote pleitbezorger van een grote “community -based” interventie voor de meer dan 360.000 medewerkers in de zorg- en welzijnssector. Een dergelijke interventie zou bestaan uit meerdere lagen, waaronder preventie, screening, triage, actieve opvolging en behandeling.

De VVKP heeft dan ook actief meegewerkt aan de uitvoering van dit plan tot het moment dat het kabinet Beke besliste om het merendeel van de klinisch psychologen uit te sluiten en voor de triage en opvolging enkel gebruik te maken van een select groepje actoren (de geconventioneerde ELP’s en de CGG’s) . Voor de VVKP staat een dergelijke keuze haaks op de noodzaak aan een geïntegreerde aanpak van deze crisis. Bovendien is de capaciteit van de voornoemde actoren nu al te beperkt, waardoor er lange wachttijden zijn.
De VVKP liet dit reeds in oktober via een schrijven aan het kabinet Beke weten. De VVKP heeft hierop nooit een antwoord mogen ontvangen. 

De (mentale) crisis woedt ondertussen onverminderd voort. Voor vele collega’s uit de zorg- en welzijnssector komt deze beperkte hulp te laat, gezien velen van hen ondertussen  rechtstreeks bij een collega in een privé-praktijk hulp is komen zoeken. Deze zorg betalen ze met hun eigen middelen. De VVKP roept minister Beke opnieuw op om zijn verantwoordelijkheid op te nemen. De organisatie van de eerstelijnszorg, waaronder de meer dan 3900 zelfstandig klinisch psychologen, is een Vlaamse bevoegdheid. Wanneer we kampen met een dergelijk capaciteitsprobleem, dan moeten de krachten gebundeld worden en dient er gekozen te worden voor een geïntegreerde aanpak. De VVKP blijft open staan om constructief met de minister in dialoog te gaan.