21-01-20
Behandelrichtlijn
GGZ
Wetenschap

Interessante factsheets van over psychodynamische psychotherapie en systeemtherapie. Wat is de actuele stand van zaken met betrekking tot wetenschappelijk onderzoek, effectiviteit en praktijk?

De collega's van het NIP informeerden ons dat de NVP (Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie) twee wetenschappelijke factsheets heeft gemaakt, over Psychodynamische Psychotherapie en Systeemtherapie

Het zijn de eerste twee factsheets van een serie, en worden onderbouwd met recente onderzoeken, feiten en cijfers.

In de factsheets wordt ingegaan op de effectiviteit van verschillende interventies. Het NIP vindt het belangrijk dat wanneer gesproken wordt over effectiviteit, er ook aandacht is voor de expertise van professionals die nodig is om deze interventies in te zetten. Het is volgens hen daarom positief dat in de factsheets wordt verwezen naar gerichte vervolgopleidingen voor professionals.

De factsheets geven een uitgebreid overzicht van psychotherapeutische behandelingen en de werkzaamheid bij specifieke doelgroepen, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en vormen daarmee een belangrijke aanvulling op op de bestaande ggz-zorgstandaarden en jeugdhulp-richtlijnen (zoals die voor jeugdhulp en jeugdbescherming richtlijnenjeugdhulp.nl), die onderdeel zijn van de professionele standaard van psychologen.

Factsheet Psychodynamische Psychotherapie

Factsheet Systeemtherapie