Een fijne, veilige zomer gewenst!

09-07-21
Vereniging

2021 was weer een intens jaar voor de zorg. Ook u bent ongetwijfeld toe aan een deugddoende vakantie. Vanuit VVKP wensen we u een prettig verlof toe.

VVKP in verlof

Het VVKP secretariaat zal tijdens de zomervakantie gesloten zijn van 19/07 tot en met 25/07. De VVKP staf tracht in de zomervakantie wat te recupereren ook al lopen de onderhandelingen over de nieuwe conventie nog een tijdje door. Hierdoor kan de responstijd in de zomer wat langer duren. We vragen uw begrip daarvoor.  

Veilig op reis in de zomervakantie? Hierbij de laatste info van Sciensano.

Zoals eerder aangekondigd veranderen de richtlijnen rond quarantaine en testing in het kader van reizen vanaf 1 juli. Een handige overzichtstabel vat samen welke maatregelen er juist opgelegd worden bij terugkeer, afhankelijk van de zone van oorsprong en het al dan niet beschikken over een herstel- of vaccinatiecertificaat. Belangrijk om weten is dat geen enkele uitzondering op de verplichte quarantaine van 10 dagen mogelijk is na terugkeer uit de zgn. “heel hoog risico gebieden”, waar er intense circulatie is van VOCs, ook niet voor zorgpersoneel of personen die reeds volledig gevaccineerd werden.  
 
In het kader van reizen is het Europese herstelcertificaat geldig voor 180 dagen. Ook voor de uitzonderingen rond testen en quarantaine na hoog-risicocontact werd de periode nu uitgebreid van 90 naar 180 dagen na een voorgaande infectie. Tijdens die periode moeten asymptomatische hoog-risicocontacten over het algemeen niet in quarantaine. Om het risico op vals-positieve resultaten te beperken, moet een test enkel afgenomen worden in geval van symptomen die mogelijk op COVID wijzen. Een tabel vat de verschillende mogelijkheden voor hoog-risicocontacten samen.  
 
Personen die de voorbije 2 weken geen enkel contact hadden (laag- of hoog-risico) met een geval van COVID, moeten niet getest worden bij milde symptomen of in het kader van screening gedurende de 180 dagen na de initiële positieve test.
 
Tot slot herinneren we er nogmaals aan dat het antwoord op veelgestelde praktische vragen rond test- en herstelcertificaten hier te vinden is.