10-02-20
Algemeen belang
Internationaal
Tips

Nieuwsberichten over de uitbraak van het Coronavirus in Wuhan, China, samen met de speculatie dat dit zich verder zou kunnen verspreiden, maken sommige mensen nerveus. Hier zijn enkel tips om je te helpen je spanning onder controle te houden, het nieuws in de juiste context te bekijken en een positieve kijk te behouden.

  1. Bekijk de zaken vanuit het juiste perspectief. Adem diep in en herinner jezelf dat het aantal bevestigde besmettingen in Vlaanderen extreem laag is. Het feit dat er heel wat over bericht wordt in het nieuws betekent niet noodzakelijk dat er ook maar enige dreiging is voor jou of je familie
  2. Zorg dat je de feiten hebt. Het is helpend om een meer klinische en nieuwsgierige aanpak aan de dag te leggen wanneer je naar het nieuws kijkt over het virus. Met dat doel in je achterhoofd zal je een geloofwaardige bron willen vinden die je vertrouwt. De Federale OverheidsDienst Volksgezondheid heeft een webpagina speciaal gericht met informatie over het Wuhan coronavirus. Je kan ook nuttige informatie vinden bij je huisarts.

    Naar de overheidswebsite over het Corona - virus
     
  3. Praat er over met je kinderen. Bespreek het nieuws over het corona - virus met eerlijke en leefijdsaangepaste informatie. Ouders kunnen ook stress helpen verminderen door hun kinderen te laten focusen op hun dagelijkse routines en agenda's. Denk er aan dat kinderen nauwgezet je eigen gedrag en emoties als ouder zullen observeren naar signalen over hoe ze hun eigen gevoelens moeten managen gedurende deze periode.
  4. Blijf geconnecteerd. Het onderhouden van sociale netwerken kan een gevoel van normaliteit bevorderen en waardevolle uitlaatkleppen om gevoelens te delen en stress te ontladen. Voel je vrij om nuttige informatie uit de overheidswebsite te delen met je vrienden en familie. Het zal hen helpen om te gaan met hun eigen spanning.
  5. Zoek bijkomende hulp. Personen die zich overweldigd voelen door hun angst, een aanhoudende droefheid of andere langdurige reacties die hun capaciteit op het werk of interpersoonlijke relaties negatief beïnvloeden, zoeken best een goed opgeleide en ervaren GGZ - professional op. Klinisch psychologen en andere GGZ - hulpverleners kunnen mensen helpen om te gaan met extreme stress. Deze professionals werken met personen om hen te helpen manieren te vinden om om te gaan met deze tegenslagen. 

Zoek je een psycholoog in jouw buurt

Deze tips worden naar voren geschoven door de "American Psychological Association" en zijn aangepast naar de Vlaamse/Belgische situatie.