Onduidelijkheid over bevoegdheid Psychologencommissie blijft
Algemeen standpunt VVKP
Op basis van de huidige informatie die de VVKP tot nu toe al heeft verzameld is het advies:
- Ja, indien je de titel van psycholoog wenst te dragen, dan is registratie bij de Psychologencommissie wettelijk verplicht. Aansluiting bij de Psychologencommissie fungeert daarnaast ook als een vorm van kwaliteitsgarantie omdat je je als hulpverlener hiermee onderwerpt aan een tuchtorgaan dat patiënten beschermt. Een inschrijving toont aan dat je de deontologische code van psychologen onderschrijft en dus kwaliteitsvolle hulpverlening biedt aan patiënten.
- Neen, indien je enkel het beroep van klinisch psycholoog wenst uit te oefenen (zonder de titel van klinisch psycholoog te dragen) is een inschrijving niet verplicht. Voor de beroepsuitoefening volstaat het bezit van een visum en een erkenning.
Lees hier ook meer over erkenning en visum
Achtergrondinformatie bij de titelerkenning en beroepsuitoefening
Minister van Volksgezondheid Maggie De Block antwoordde eind juli op een parlementaire vraag of klinisch psychologen verplicht zijn zich bij de psychologencommissie in te schrijven om de titel te dragen. Wij waren verwonderd aangezien het antwoord tegengesteld is aan een vorig schrijven van de Minister en de vermelding op de erkenning. Wij vroegen advies aan onze huisjurist.
Het is duidelijk dat het conflict tussen de wet op de titelbescherming van 1993 en de WUG met de erkenning tot klinisch psycholoog blijft bestaan. Onze huisjurist wees erop dat de dubbele ‘erkenning’ (registratie Psychologencommissie en Visum) ingaat tegen Europees recht (richtlijn in het faciliteren van de vrijheid van beweging van professionals in de Europese markt). Het standpunt van VVKP en UPPCF is dat de klinisch psycholoog niet de dupe mag zijn van politieke twisten of juridische leemtes.
Gezien het ministerie van Volksgezondheid de Psychologencommissie niet erkent in de hoedanigheid van volwaardig tuchtorgaan met bevoegdheid over de uitoefening van de klinische psychologie, biedt het aansluiten bij de Psychologencommissie voor de klinisch psychologen weinig nut. De Psychologencommissie heeft geen adviserende functie naar de Minister van Volksgezondheid en dus wordt er ook geen rekening gehouden met deze instantie wat betreft de kwaliteitsvolle uitoefening van de klinische psychologie. Hierdoor kunnen we geen verantwoordelijkheid opnemen en hebben we geen volwaardige vertegenwoordiging zoals de artsen en apothekers in de verschillende beleidsorganen.
VVKP en UPPCF willen dat er zekerheid komt voor klinisch psychologen. De Psychologencommissie bindt klinisch psychologen door de verplichte titelbescherming. Wij willen een tuchtorgaan dat zijn leden bindt omwille van het tuchtrecht waaraan de beroepsgroep zich verplicht zou moeten onderwerpen. Onze huisjurist verduidelijkt: “Het spreekt voor zich dat het voor klinisch psychologen veel beter zou zijn indien het deontologisch toezichtsorgaan niet buiten de gezondheidswetgeving maar binnen specifieke gezondheidswetgeving is opgenomen. Dergelijk orgaan zal beter kunnen inspelen op de klinische omgeving waarin de beroepsbeoefenaars werken. Meteen zou dan ook een inschrijving bij de Psychologencommissie kunnen worden vervangen door de inschrijving op de lijst van dit toezichtsorgaan dat zich binnen de gezondheidszorgwetgeving situeert.”
Ook de meest recente inspanningen ter hervorming van de Psychologencommissie pakken dit punt niet aan. Lees hier meer.