Over Pelckmans
Pelckmans maakt educatieve, algemene en professioneel-wetenschappelijke uitgaven en verzorgt daarnaast ook opleidingen.
Het ledenaanbod
Pelckmans biedt de leden van VVKP een korting van 10% op een selectie boeken (zie onder). Bovendien betaal je als lid ook geen verzendkosten.
Toegang tot dit ledenvoordeel?
Je kan de korting en de link voor VVKP-leden terug vinden in je ledenprofiel.
"Gezinstherapeut zijn" van Peter Rober
"De perfecte gezinstherapeut bestaat niet."
Gezinstherapeut worden is een levenslang leerproces, waarin de therapeut steeds verder ontwikkelt tot wie hij/zij is. In zijn nieuwe boek zoomt Peter Rober in op het zijn van de therapeut. Welke nuttige kennis, interventietechnieken en protocollen heb je als gezinstherapeut geïncorporeerd? Hoe kan je ervoor zorgen dat je die kunde tijdens een sessie intuïtief kan inzetten? En vooral: hoe breng je een therapeutisch proces met de gezinsleden op gang, zodat ze in verbinding met elkaar kunnen gaan en ze uit hun lijden verlicht
worden?
Dit boek biedt een antwoord. Bevindingen uit wetenschappelijk onderzoek, theoretische inzichten, eenvoudige conceptuele schema’s en vooral veel doorleefde verhalen maken duidelijk hoe de gezinstherapeut kan helpen en hoe gezinstherapie – vaak samen met andere vormen van psychotherapie – een verschil kan maken.
Het doel van gezinstherapie is daarbij niet zozeer genezing of probleemoplossing. Het is vooral gericht op het bevorderen van verbindingen in het gezin. Je creëert een context waarin gezinsleden zich veilig voelen op hun verhalen te vertellen en hun ervaringen te delen. Alleen zo zorg je voor authentieke empathie tussen de gezinsleden, en blijf je als therapeut ook in contact met jezelf.
Over de auteur
Peter Rober is gezinstherapeut en werkzaam in Context (UPC KU Leuven). Hij is hoogleraar aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen van de KU Leuven en auteur van verschillende boeken, waaronder Samen in gezinstherapie (Pelckmans, 2017).
"Roze wolken & tequila" van Nathalie Berghmans, Tinneke De Souter & Dagmar Versmissen
“Het surrealisme van het moederschap: vrouwen zijn geen geboren moeders”
Hoe intens het verlangen naar een baby ook is, zo groot is de verbazing bij ouders (in spe) over de realiteit achter de roze wolk. Elke dag moeten psycholoog Dagmar Versmissen, gynaecoloog Tinneke De Souter en verpleegkundige Nathalie Berghmans in hun praktijk vaststellen dat er nog bijzonder veel taboes hangen rond het krijgen van kinderen en wat dat met jou als vrouw doet. In Roze wolken & tequila slaan ze de handen in elkaar met slechts één doel: komaf maken met gevestigde mythes en alle (toekomstige) moeders tools in handen geven om sterker in hun schoenen te staan en mogelijke onzekerheden in hun omgeving aan te kaarten.
Het ouderschap is een proces dat je doorloopt in fases. Om die reden bouwden de auteurs het boek op volgens de drie meest belangrijke fases: de zwangerschap, de bevalling en de postpartumperiode. Twintig van de meest hardnekkige mythes worden vakkundig doorprikt. Naast het blootleggen van enkele medische geheimen zoals het gebruik van medicatie en de juiste bevallingshouding krijgt ook het psychologische effect van moeder worden eindelijk de aandacht die het verdient. Denk aan zaken als een parentale burn-out, het proces van co-regulatie naar zelfregulatie bij je baby en de intieme draad als koppel terug oppikken.
“Het is perfect normaal dat in deze periode naast blijdschap en geluk ook gevoelens van angst, schuld en schaamte om de hoek komen kijken”, zo zeggen de auteurs. “We pleiten dan ook voor realistisch ouderschap, zodat je beter voorbereid en mentaal sterk kan beginnen aan de wildste reis van je leven.”
Over de auteurs
Iedere dag proberen de auteurs van dit boek met de grootste zorg de fabel van de roze wolk te doorprikken. Nathalie Berghmans doet dat als verpleegkundige en mamablogster, Tinneke De Souter als gynaecoloog-obstetricus en Dagmar Versmissen als klinisch psycholoog gespecialiseerd in het peripartum.
Pelckmans, Paperback – 204 blz., ISBN 978-94-6401-560-7, 22,50 euro, vanaf 15 okt.
Relatietherapie: een vak apart
Werken met de dynamiek van een partnerrelatie is een hele uitdaging. Het vraagt specifieke inzichten, vaardigheden en een eigen opstelling van de therapeut. Het gevaar om overspoeld te worden door heftige en escalerende emoties van de partners is steeds aanwezig. De vaardigheid van de therapeut om de leiding te behouden over het proces en met beide partners in gelijke mate partijdig te zijn wordt dikwijls op de proef gesteld door de driehoeksdynamiek van partnerrelatietherapie.
Dit boek biedt inzichten en vaardigheden die de relatietherapeut daarbij kunnen helpen in de vorm van een integratief model voor de opbouw van een therapeutisch proces. Het brengt daarin systemische, experiëntiële en contextuele inzichten en methodieken samen. Het beschrijft hoe de therapeut het ontwikkelingsproces van de partners zelf en van hun relatie tegelijkertijd kan bevorderen om een relatie te bereiken waarin ze tegelijk goed gehecht en zichzelf kunnen zijn.
Over de auteurs:
May Michielsen & Jan Lens zijn gehuwd en hebben vele jaren ervaring als relatietherapeut en als opleiders van (relatie)therapeuten. Zij werken samen en apart als relatietherapeuten en als opleiders in de School voor Relatietherapie (www.schoolvoorrelatietherapie.be).
Uitgeverij Pelckmans, Paperback, ISBN 978-94-6401-895-0, kostprijs: 30 euro (VVKP leden ontvangen een korting van 10%). Publicatiedatum: 6 september 2022
De wondere wereld van de kindertherapeut
Na het succes van De speeltuin van de kindertherapeut wordt in dit vervolg hetzelfde waardevolle concept verder uitgewerkt. Opnieuw delen therapeuten uit verschillende disciplines krachtig materiaal uit hun (behandel)contacten met kinderen en jongeren. Telkens leggen ze de oefening uit, bespreken ze hun ervaringen en geven ze interessante literatuurtips.
Wie met kinderen en jongeren werkt, vindt in dit boek een schat aan inspiratie en leert nieuwe werkvormen en methodieken kennen om toe te passen in de praktijk.
Stap de wondere wereld van de kindertherapeut binnen – nadat je misschien eerst al even in de speeltuin hebt vertoefd – en ontdek boeiende mogelijkheden om je therapeutisch aanbod te versterken en vergroten.
Over de auteur:
Dominiek Huis in ’t Veld-Verhoeven is GZ-psycholoog, hypnotherapeut, auteur en allesontdekker. In 2021 richtte ze haar eigen onlineleerplatform op: Breinbaas Academy. Ze is ook samensteller van De speeltuin van de kindertherapeut (2017).
Uitgeverij Pelckmans, Paperback met flappen, ISBN 978-94-6401-915-5, kostprijs: 32 euro (VVKP leden ontvangen een korting van 10%). Publicatiedatum: 30 aug. 2022
Handboek contextuele hulpverlening biedt concrete handleiding bij visie van Nagy
“Psychische hulpverlening is te vaak individueel georganiseerd.”
Handboek onderstreept belang van contextuele benadering
“Alle werkelijke leven is ontmoeting.” Dat is misschien wel de meest bondige samenvatting van het contextuele denken. Anders gezegd: we zijn wie we zijn in contact met de mensen met wie we door het leven verbonden zijn. De Hongaars-Amerikaanse psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy (1920 – 2007) ontwikkelde deze contextuele benadering in de tweede helft van de vorige eeuw. Vandaag vinden psychotherapeuten en psychosociale begeleiders (opvoeders e.a.) in deze visie nog steeds taal en begrippen die hen helpen in het werken met hun cliënten. In dit handboek beschrijven de auteurs stap voor stap en zo concreet mogelijk het verloop van een contextueel proces aan de hand van een bekend fasenmodel. De basishouding en interventietechnieken worden geïllustreerd met verhalen uit de praktijk van de psychotherapie en de psychosociale hulpverlening. Nagy heeft altijd duidelijk gemaakt dat hij een werkzame therapie wilde ontwikkelen. Hulp aan mensen en hun relaties die daadwerkelijk iets bijdraagt. Dit handboek zorgt voor een concrete handleiding hierbij.
Over de auteurs
Paul Heyndrickx, Linne De Loof, René Knip (NL), An Van Herck en Wilma Van Klaveren (NL) hebben jarenlange ervaring in het therapeutisch werk en de psychosociale hulpverlening. Zij werken bovendien mee aan diverse opleidingen in de contextuele benadering in België en Nederland.
Over het boek
Handboek contextuele hulpverlening - Op verhaal komen in de dialoog
Paul Heyndrickx, Linne De Loof, René Knip, An Van Herck en Wilma Van Klaveren
Uitgeverij Pelckmans, Paperback – 300 blz., ISBN 978-94-6401-828-8, kostprijs: 30 euro (VVKP leden ontvangen een korting van 10%).
Vanaf 24 juni in de boekhandel
De omzwervingen van Amor: huldeboek voor Lieven Migerode bundelt thema’s als liefde, relaties en therapie.
Liefde is mooi en liefdesrelaties maken het leven de moeite waard. Liefde zorgt voor gehechtheid, intimiteit, verlangen, seksualiteit. Maar liefde is ook complex en relaties zijn vaak moeilijk. Geliefden krijgen te maken met obstakels zoals ontrouw, verlies en ziekte. En soms kunnen ze die niet alleen overwinnen. Een therapeut kan helpen om de relatie weer op het goede spoor te krijgen en koppels de nodige veerkracht te geven om de uitdagingen te overwinnen.
De auteurs in dit boek zijn nationale en internationale experts ter zake: Sue Johnson, Maurizio Andolfi, Karin Wagenaar, Sofia Prekatsounaki, Luk Gijs, Paul Enzlin, Alfons Vansteenwegen, Luc Van de Ven, Lies Van Assche, An Hooghe, Geertje Walravens, Barbara Lavrysen en Peter Rober. Zij zijn stuk voor stuk ervaren therapeuten die elk dieper ingaan op een thema dat verbonden is aan de omzwervingen van Amor.
Naast hun eigen expertise zijn ze ook allemaal leermeesters, collega’s of leerlingen van Lieven Migerode. Dit boek is dan ook een huldeboek voor de man die in Vlaanderen en Nederland al decennialang het boegbeeld is op het vlak van hulp aan koppels. Als auteur, opleider, psychotherapeut en mentor is Lievens bijdrage aan het werkveld rijk en indrukwekkend.
Over de auteur
Peter Rober, klinisch psycholoog en gezinstherapeut, heeft alle bijdragen gebundeld. Hij is hoogleraar aan het Instituut voor Familiale en Seksuologische Wetenschappen (KU Leuven) en auteur van verschillende boeken, waaronder Samen in gezinstherapie (2017) en Werken met samengestelde gezinnen (2022).
Over het boek
De omzwervingen van Amor: Over liefde, relaties en therapie - Peter Rober (red.)
Pelckmans, Paperback – 244 blz., ISBN 978-94-6401-742-7, 30 euro
Nu in de boekhandel
‘Werken met samengestelde gezinnen’: bestseller van Patricia L. Papernow eindelijk in het Nederlands herwerkt
Of je nu met individuen, koppels, gezinnen, volwassenen of kinderen aan de slag gaat, dit boek geeft je praktische richtlijnen over wat wel en niet werkt als je (leden van) een samengesteld gezin probeert te helpen. Deze bestseller van Papernow beschrijft uitvoerig haar theoretische en klinische werkkader.
Het boek belicht op een sublieme manier de specifieke uitdagingen waar samengestelde gezinnen mee te maken krijgen. Je zal beter begrijpen waarom samengestelde gezinnen fundamenteel anders zijn dan andere gezinsvormen en leren hoe je kan helpen bij hun problemen en zorgen. Je ontdekt wat de typische valkuilen zijn in het werken met samengestelde gezinnen. Je ontwikkelt praktijkvaardigheden op drie niveaus: psycho-
Dit model is een bruikbaar kompas om te werken met samengestelde gezinnen en is nuttig voor een brede groep van hulpverleners (psychologen, therapeuten, (huis)artsen, (zorg)leerkrachten, bemiddelaars…) én voor de gezinnen zelf.
Barbara Lavrysen: “Elk stiefgezin heeft zijn eigen set van complexe en nauw verbonden relaties en zijn eigen kenmerkende sterktes en kwetsbaarheden. Papernow heeft geprobeerd om niet alleen de eigenheid van stiefgezinnen, maar ook de terugkerende patronen te behandelen. Het was haar bedoeling om de intensiteit van de uitdagingen die inherent zijn aan het dagelijkse leven en de relaties in een stiefgezin te laten zien, en een helder kader aan te reiken om op een constructieve en verbindende manier met deze uitdagingen om te gaan.”
Over de auteur:
Patricia L. Papernow is klinisch psycholoog met ruim veertig jaar klinische ervaring in het werken met samengestelde gezinnen. Ze is een wereldautoriteit op dit gebied. Daarnaast is ze opleider en supervisor.
Barbara Lavrysen en Peter Rober zijn klinisch psychologen, opleiders en supervisoren in de relatie-, gezins-, en systeempsychotherapie. Ze zijn verbonden aan Context, het centrum voor relatie- en gezinstherapie van het UPC KU Leuven.
Over het boek:
ISBN 978-94-6401-685-7, €30, Paperback | 280 blz.
Vanaf 24 maart in de boekhandel
Sprekende harten, strijdende zwaarden (deel 2) door Katelijne Van Lommel
Er is iets vreemds aan de hand in de pedagogiek: hebben we de gewoonte om jongeren die zichzelf pijn doen uit te sluiten van fijne groepsactiviteiten? Hebben we de neiging om kinderen die angstig zijn te straffen? Hebben we het idee dat een beloningssysteem werkt om verdriet bij jongens en meisjes te stoppen? Nee, want we beseffen dat die interventies te weinig ondersteunend zijn en zelfs verwondend kunnen werken.
Voor gedragsmoeilijkheden is dat net hetzelfde. Een Verfijnde Pedagogiek voor moeilijk gedrag in het werkveld dringt zich op. Een pedagogische evolutie is nodig, zodat alle kinderen en jongeren de ondersteuning krijgen waar ze recht op hebben. In boek 1 van Sprekende harten, strijdende zwaarden maakten we ons de taal van moeilijk gedrag eigen. Gedragsmoeilijkheden werden ontcijferd als een verborgen hulpvraag. Dit nieuwe boek reikt zowel curatieve als preventieve pedagogische interventies aan om moeilijk gedrag zoveel mogelijk overbodig te maken in onderwijs, opvoeding en hulpverlening. Verschillende praktijkvoorbeelden worden toegelicht, meerdere praktijksystemen worden getransformeerd. Toepassingen van Verfijnde Pedagogiek bij moeilijk gedrag is een inspiratiegids die concrete, toepasbare antwoorden zoekt op de vraag die in het werkveld steeds terugkomt: ‘Ja, maar wat moeten we nu dóén?’
Over de auteur:
Katelijne Van Lommel is kinderen jeugdpsychologe. Door haar verankering in het buitengewoon, gewoon en hoger onderwijs en de kinderpsychiatrie kon ze zich uitgebreid specialiseren in de materie van moeilijk gedrag. Dit weerspiegelt zich concreet in een pedagogische opleiding van het werkveld.
Over het boek:
ISBN 978-94-6401-545-4, € 30, Paperback | 240 blz.
Geplande publicatiedatum: 6 jul. 2022
Emoties aan het woord door Kristof Stappers
Onze wetenschappelijke kennis over emoties bewijst de cruciale rol die ze vervullen in ons psychisch welzijn. Dit boek wil aantonen dat psychische zorg met aandacht voor emoties niet enkel thuishoort bij de psycholoog of psychiater, maar een brede inzet verdient in het veld van hulpverlening en preventie.
Emoties aan het woord hanteert een emotiegericht denkkader dat de basis vormt voor een doordachte inzet van gespreksinterventies in de psychische hulpverlening. Verder wordt getoond hoe deze kennis ook een toepassing kent op meer preventieve terreinen als opvoeding en onderwijs. De kunst om met emoties om te gaan vindt immers zijn oorsprong in onze jongste levensjaren. Kristof Stappers reikt concrete handvatten aan voor zorgfiguren om te kunnen bijdragen aan een gezonde emotionele ontwikkeling.
Dit boek richt zich in eerste instantie tot professionals in het brede veld van psychische zorg. Naast psychologen en psychiaters is het onder meer ook bruikbaar voor coaches, gezinsbegeleiders, leerlingenbegeleiders of verpleegkundigen. Het richt zich ook op professionals in een meer pedagogische rol, zoals opvoeders en leerkrachten.
Over de auteur:
Kristof Stappers is psycholoog en psychotherapeut van opleiding. Hij werkt in een zelfstandige praktijk en doceert Coaching, Counseling en Training aan de Thomas More Hogeschool.
Over het boek:
ISBN 978-94-6401-574-4, € 30, Paperback | 180 blz.
Geplande publicatiedatum: 13 apr. 2022.
Aut of the box door Magali De Reu
Magali De Reu kreeg op veertienjarige leeftijd te horen dat ze autismespectrumstoornis en ADHD had. Wat later kwam daar ook nog een angststoornis bij. Magali kreeg vaak een heleboel labels opgeplakt en zou volgens haar diagnose nooit een normaal leven zonder begeleiding kunnen leiden. Tot ze besloot haar zwaktes en limieten om te buigen naar kansen en troeven.
Aut of the box biedt inkijk in de dagen van Magali en hoe ze zich een weg baant door het leven. Het is een boek voor iedere neuroatypische lezer die zijn of haar pad wil vinden in een wereld van verschil.
Over de auteur:
Magali De Reu is zelfstandig copywriter en host van haar eigen talkshow Er mag al eens. Daarnaast heeft ze er haar missie van gemaakt om alle neuroatypicals te tonen hoe iedereen van een beperking een versterking kan maken.
Over het boek:
ISBN 978-94-6401-429-7, € 25, Paperback | 200 blz.
Beschikbaar
“Nooit eerder waren de omstandigheden zo geschikt voor totalitarisme.”
Mattias Desmet brengt maatschappijkritische analyse van heersende technocratische ideologie
Het recht op privacy kalft af, (zelf)censuur neemt in sneltempo toe, de gezondheid van het individu wordt meer en meer een staatszaak, het aantal intrusieve acties door veiligheidsdiensten stijgt exponentieel – de laatste decennia vergroot de greep van de overheid op het privéleven van het individu hand over hand. Het door Hannah Arendt geschetste toekomstbeeld dat na de val van het nazisme en het stalinisme een nieuw soort totalitarisme zou oprijzen, geleid door bureaucraten en technocraten, staat volgens Desmet dichter bij de realiteit dan we denken.
“Controledwang leidt tot angst en angst tot controledwang.”
In zijn boek De psychologie van totalitarisme presenteert hij een glasheldere psychologische analyse van de historische opkomst van totalitarisme en het ermee verbonden fenomeen van massavorming. Centraal daarbij staat het absolute geloof in cijfers en de wetenschap, waarbij men actuele problemen zoals seksisme, racisme, het klimaat en de coronacrisis op een hypergecontroleerde manier tracht op te lossen. Door de toename van regels is er minder en minder ruimte voor subjectieve keuzes en vrijheid, en ontstaat er een pensée unique waarbij elke afwijkende stem als een bedreiging wordt beschouwd. Dit in combinatie met een gebrek aan sociale verbinding en zingeving creëert de ideale voedingsbodem voor een nieuwe vorm van totalitarisme.
Over de auteur
Mattias Desmet is professor klinische psychologie aan de Universiteit Gent en heeft daarnaast ook een psychoanalytische praktijk.
Over het boek
De psychologie van totalitarisme - Mattias Desmet
Pelckmans Paperback ISBN 978-94-6401-539-3 272 blz. 30 euro
Vanaf 1 februari in de boekhandel
"Moeders kunnen niet tapdansen" van Hilde Libbrecht
Moeders kunnen niet tapdansen is de titel van een rijke verzameling verhalen van een ervaren psychotherapeute. Het boek geeft een unieke inkijk achter de schermen bij de psychotherapeut. In de voelbare passie voor haar vakgebied en voor het functioneren van de menselijke ziel vertrekt Hilde Libbrecht voor haar bespiegelingen vanuit alledaagse anekdotes, zowel vanuit haar spreekkamer als daarbuiten.
Ze schrijft over ouderschap. Over rouw na een abortus. Over vluchtelingen en het gevoel van machteloosheid bij de therapeut. Over de angst voor het ouder worden. Over de gek met de hamer. Over de kracht van kwaadheid die je van je af kan dansen, zoals Billie Elliot in de gelijknamige film. Over de affiniteit met het leven en over de dood. Over psychotherapie in tijden van maakbaarheid en over het belang van de therapeutische relatie en de persoon van de therapeut in een tijdperk van vertechnisering. Over verhalen die altijd verder dragen dan cijfers. Over transgenders, maagverkleiningen en beugels. Maar bovenal over de ware ontmoetingen met haar cliënten en hoe die ook de therapeut transformeren.
Oorlogsgeneeskunde
De auteur beschrijft haar cliënten niet enkel vanuit hun lijden maar vanuit een oprechte bewondering en zelfs dankbaarheid om haar tot een bevoorrechte getuige te maken van hun innerlijke strijd. Daarbij schuwt ze haar maatschappijkritische bedenkingen niet: “Steeds meer middelen gaan naar het management en naar overlegorganen allerhande die op zich weer gecoördineerd moeten worden ten koste van de directe hulpverlening. De wachtlijsten die aldus ontstaan, worden legitimatie voor het evolueren naar een soort oorlogsgeneeskunde: er is enkel nog de politieke wil om te investeren in de lichtgewonden die zo snel mogelijk weer kunnen worden ingezet aan het economische front. In zwaargewonden wordt niet langer geïnvesteerd, want die renderen niet meer.”
“Ontroerend, anekdotisch, grappig maar ook kritisch voor de huidige ontwikkelingen in de geestelijke gezondheidszorg.”
“Wat is het verschil tussen psychotherapie en een goed gesprek met een vriend? Wat voor mensen zijn dat, therapeuten? Zien therapeuten hun cliënten graag? Hoe werkt psychotherapie? Hilde Libbrechts ‘Verhalen uit de psychotherapie’ ontroeren, prikkelen en dagen je uit, zonder eenduidig antwoord op deze vragen. Maar als je dit boek uit hebt, weet je het toch.” - Prof. Joris Vandenberghe, psychiater-psychotherapeut UPC KU Leuven
Over de auteur
Hilde Libbrecht is verbonden aan CGG Leuven en leertherapeute in het postgraduaat cliëntgerichte psychotherapie van de KU Leuven. Tevens is ze coördinator van het specialisatiejaar in de groepspsychotherapie.
Over het boek
Moeders kunnen niet tapdansen: Verhalen uit de psychotherapie - Hilde Libbrecht
ISBN 978-94-6337-262-6, € 24,50, Paperback | 160 blz.
Nu beschikbaar in de (online) boekhandel
"Depressie is menselijk" van Marc Calmeyn
Depressie is niet louter een lichamelijke ziekte. Het is ook geen hersenaandoening ‘pur sang’. Het is een specifiek menselijke aandoening die de levenskracht en vitaliteit aantast. Letterlijk en figuurlijk ‘gaat het niet meer’ – dit is veelal de eerste en belangrijkste klacht bij de consultatie. De depressieve persoon voelt zich opgeslokt in een ‘zwart gat’.
Depressie is menselijk verduidelijkt wat depressie echt is. Vanuit zijn jarenlange leeswerk en ervaring als psychiater in de klinische praktijk is het voor Marc Calmeyn duidelijk dat antropopsychiatrie de sleutel is. Deze denkstroming berust op drie menswetenschappen die niet zonder elkaar kunnen: moderne psychiatrie, psychoanalyse en filosofie. Zelfs meer, antropopsychiatrie kan de hedendaagse psychiatrie een vernieuwende vitaliteit geven. Het werpt een ander licht op actuele psychiatrische classificatie, diagnose en behandeling van psychiatrische aandoeningen. De hedendaagse psychiatrische classificatie, DSM 5, onderscheidt zoveel vormen van depressie dat de bomen door het bos niet meer te zien zijn.
Opzet van het boek is niet enkel de relevantie voor de patiënt, familie en behandelaar aan te tonen, maar dit ook te lezen als een ‘uitroepteken’ bij de gang van zaken in de huidige psychiatrie betreffende mentale aandoeningen – dus ook depressie. Het is finaal een manifest voor de maatschappij, vanuit de vaststelling ‘de maatschappij zijn wij’. Weg uit de depressie kan, want wij zijn de uitweg.