Voorstel op tafel voor uitstel GPP

23-02-24

Er is een voorstel van Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) neergelegd om de implementatie van de in december aangekondigde gesuperviseerde professionele praktijk (GPP) opnieuw met twee jaar uit te stellen.

Hoewel een groot deel van de studenten ongetwijfeld opgelucht zal ademhalen na het lezen van dit nieuws, en ook wij oog hebben voor de trage uitrol, zijn we als beroepsvereniging teleurgesteld en beschouwen we dit als een gemiste kans, zowel voor de pas afgestudeerde collega’s als voor de verdere professionele ontwikkeling van het veld. Deze beslissing creëert bovendien opnieuw onzekerheid voor de vele studenten die op dit moment nog aan hun studies bezig zijn.

Deze GPP had de bedoeling een praktijkjaar te zijn die pas afgestudeerden zouden kunnen aanvatten bij het begin van hun professionele loopbaan. In dit praktijkjaar zou men in het kader van een eerste betaalde tewerkstelling verdere klinische ervaring kunnen opdoen onder supervisie van een ervaren stagemeester. De achterliggende filosofie was een gedegen ondersteuning van de jongere collega’s en verdere opwaardering en professionalisering van het autonome beroep van klinisch psycholoog, waar we ons als beroepsvereniging uiteraard volledig in konden vinden.

Dat men een voorstel tot uitstel doet is niet geheel verrassend: ook wij stellen vast dat de algemene organisatie en praktische omkadering van de GPP nog onvoldoende gevorderd is om succesvol van start te kunnen gaan. Nochtans was het veld klaar en bereid om stagemeesters te voorzien en hun diverse werkplekken open te stellen voor de toekomstige collega’s klinisch psychologen.

Als VVKP blijven we expliciet pleiten voor een verdere implementatie van de GPP. Deze GPP had immers belangrijke doelstellingen, niet in het minst een fundamentele opwaardering van het beroep van klinisch psycholoog naar Europese normen. Daarnaast mag men niet vergeten dat de GPP een fundamentele voorwaarde is voor de erkenning als klinisch psycholoog, welke noodzakelijk is om het beroep autonoom te mogen beoefenen. De GPP vormt hiermee ook een essentieel onderdeel van de ruimere doelstelling om hoogwaardige psychologische zorg te kunnen blijven garanderen voor de samenleving.

We roepen de federale overheid dan ook op om samen met ons de nodige maatregelen te nemen zodat de verdere uitrol van dit dossier zo snel mogelijk kan worden hervat, en dit volgens de vastgelegde krijtlijnen. Ideeën die er zouden zijn om de GPP in te bedden in de opleidingsstructuur en hiermee de verantwoordelijkheid bij de gemeenschappen en de universiteiten te leggen, wijzen we resoluut af.

We hopen dat deze federale regering, net zoals VVKP, de toekomst van onze klinisch psychologen en hiermee het mentaal welzijn van dit land hoog op haar agenda plaatst. Als beroepsvereniging zullen we dit dossier verder blijven opvolgen en zullen we blijven strijden voor de belangen van onze leden en de bredere psychologische gemeenschap. Zoals steeds verwijzen we graag naar onze website waar we alle informatie bundelen en verder updaten.

Lees hier meer over het voorstel tot uitstel

Ga naar ons dossier GPP