12-12-19
Onderzoek

Mensen hebben psychologische noden die ze vervuld willen zien. Een belangrijke bron om die noden te lenigen zijn onze relaties, maar wat gebeurt er wanneer we buiten de relatie gaan kijken om die noden te laten vervullen?

Mensen hebben psychologische noden en we zijn gedreven om die te vervullen, of het nu gaat om gezelschap of veiligheid, de nood om ergens toe te behoren of het streven naar persoonlijke groei. We proberen die noden vaak te lenigen door onze relaties met anderen: zij zorgen voor ons, laten ons veilig voelen en helpen ons om te ontwikkelen als individuen.

Wanneer we in een romantische relatie zitten, dan is onze partner vaak de belangrijkste bron om die noden te lenigen. Maar soms zijn ze niet beschikbaar of niet in staat om onze bijzondere noden te vervullen. In die gevallen richten we ons naar vrienden, familieleden, anderen. Daar halen we persoonlijk profijt uit, maar hoe beïnvloedt dit onze relaties?

Een nieuwe reeks onderzoeken toonde onder andere aan dat wanneer mensen het idee hadden dat ze meer emotionele steun krijgen van anderen dan van hun eigen partner, ze hun eigen relatie negatiever gingen beoordelen en als minder stabiel gingen ervaren, zelfs wanneer gecontroleerd werd voor de effectieve steun die de partners gaven. 

Ons gezond verstand zegt ons: wanneer mensen hun noden trachten te lenigen buiten hun relatie, dan leren ze dat er andere opties zijn en dat ze niet enkel van hun partner afhankelijk moeten zijn. Dat betekent niet noodzakelijk een andere romantische relatie, maar eerder dat men leert dat single zijn, tijd doorbrengen met vrienden of een nieuwe romantische partner een meer wenselijke optie voor ze is en dat dit niet nadelig hoeft te zijn in hun zoektocht naar het vervullen van persoonlijke behoeften. 

Meer info over deze studies?

It’s an intuitive finding: when people go outside of their relationship to try and meet their needs, they learn there are other options out there and they don’t have to rely just on their partner. And that doesn’t necessarily mean they are finding other romantic partners, the authors add. Rather, receiving fulfilment from outside their romantic relationship “allows an individual to feel that being single, spending time with friends, or finding a new romantic partner at some point is a more viable option for them, in that their need fulfilment would not suffer considerably, should they opt to take one of those paths.”