Meer dan één op vier personen met een chronische aandoening krijgt opnieuw te maken met uitgestelde zorg.

03-12-21

Lees het persbericht dat het Vlaams Patiëntenplatform publiceerde mbt de ongerustheid rond de resultaten die ze verkregen uit een bevraging rond het uitstellen van de zorg.

Op 30 november verscheen het volgende persbericht 'Meer dan één op vier personen met een chronische aandoening krijgt opnieuw te maken met uitgestelde zorg' op de website van het Vlaams Patiëntenplatform (VPP).

27% van de zorg voor personen met een chronische aandoening in het ziekenhuis wordt momenteel uitgesteld. In de eerstelijnszorg gaat het om 25% uitgestelde zorg. In tegenstelling tot dezelfde periode vorig jaar wordt het grootste aandeel van uitgestelde zorg nu uitgesteld door zorgverleners. Maar ook op dit moment zijn er patiënten (8% ziekenhuis en 7% eerstelijnszorg) die zelf hun zorg uitstellen. We maken ons grote zorgen over deze cijfers en vooral over de gevolgen voor de personen achter deze cijfers.

De cijfers resulteren uit een bevraging waaraan 240 respondenten deelnamen. Onderstaande grafiek (zie rapport) toont dat er momenteel bijna evenveel zorg wordt uitgesteld in het ziekenhuis als in november 2020 (27% versus 32% in 2020). Het lijkt er dus op dat er weinig of geen lessen werden getrokken uit het verleden en dat personen met een chronische aandoening opnieuw de rekening betalen van een zorgsysteem dat zwaar onder druk staat.

Opvallend is dat deze keer de zorg aanzienlijk vaker wordt uitgesteld door de zorgverlener (in tegenstelling tot november 2020), dit zowel binnen het ziekenhuis als in de eerstelijnszorg. Die trend baart ons ernstig zorgen, want je krijgt als patiënt met een chronische ziekte het gevoel op de tweede plaats te komen, zegt Lise Dehouwer, woordvoerder van het Vlaams Patiëntenplatform. Dat komt bovenop de gevolgen van uitgestelde zorg voor iemands behandeling en mentale welbevinden. 

Daarnaast stellen ook nu mensen nog steeds zelf hun zorg uit (8% in de ziekenhuizen en 7% in de eerstelijnszorg). We willen erop hameren dat er correct geïnformeerd moet worden, zodat iedereen weet dat zorg nog steeds op een veilige manier kan plaatsvinden. Daarin spelen ook de media een rol.

Het volledige rapport bezorgen we aan de bevoegde instanties en stakeholders. We willen zo een sterk signaal geven, zodat zorg nooit meer uitgesteld hoeft te worden.

 

Lees het volledige persbericht

 

Bekijk het rapport

 

Vlaams Patientenplatform