16-05-24

In de vijfde aflevering van Factcheckers vallen Britt en Jan van de ene verbazing in de andere wanneer ze redacteurs undercover laten langsgaan bij lifecoaches.

Gisteren verscheen de 5e aflevering van ‘Factcheckers’. Hierin doken Britt, Jan en Thomas in de wereld van de coaches. Ze deden dit door de ogen van enkele redacteurs die deden alsof ze met depressieve klachten kampten en hiermee te rade gingen bij enkele coaches. De resultaten waren op z'n zachtst gezegd verbazend.

In België is de titel van ‘coach’ wettelijk niet beschermd, en er zijn in ons land heel wat coaches actief. Op het internet vind je vlotjes je weg naar ‘mental coaches’, ‘personal coaches’, ‘life coaches’, ‘wandelcoaches’ en ga zo maar door. Uit de aflevering van Factcheckers blijkt dat heel wat coaches hun diensten aanbieden om psychische problemen te behandelen. Deze kunnen verschillende vormen aannemen, gaande van je even niet goed in je vel voelen tot ernstige depressieve klachten. Het is voor hulpzoekenden niet altijd duidelijk waar ze met hun psychische problemen terecht kunnen voor hulp. Wat is precies het onderscheid tussen een mental coach en een klinisch psycholoog, en hoe kunnen mensen dit verschil zien?

Het feit dat er geen controle is over de mate waarin coaches zich begeven op het terrein van de geestelijke gezondheidzorg is problematisch. We willen er als beroepsgroep dan ook over waken dat de grenzen van het wetenschappelijk referentiekader van de klinische psychologie worden gerespecteerd. Hoewel er ongetwijfeld heel wat coaches zijn die goed werk leveren willen we voorkomen dat ongekwalificeerde mensen zich gaan associëren me​t​ mentaal welzijn en ​​zich hierbij baseren op pseudowetenschappelijke benaderingen. Dit houdt immers enorme risico’s in voor de patiënt. Het leidt bovendien tot verwarring, imago-schade en zorgt ervoor dat we niet vooruitgaan als discipline.

We hebben dit probleem dan ook opgenomen in ons verkiezingsmemorandum en zullen ervoor ijveren dat de volgende regeringsploeg hiermee aan de slag zal gaan.

Berichtgeving in de media

VVKP werd gevraagd om deel te nemen aan de aflevering van Factcheckers. Lotte De Schrijver, directeur wetenschap en beleid, gaf duiding aan de factcheckers.

Bekijk hier de aflevering van factcheckers

Lotte De Schrijver was ook aanwezig in de podcast 'Het Kwartier' om bijkomende toelichting te geven over de reportage (vanaf 11:05).

Beluister hier de aflevering van het kwartier

Directeurs Lotte De Schrijver en Steven Joris voorzagen in een artikel van VRT NWS nog wat extra context bij het statuut van coaches en het toepasselijk wettelijk kader.

Lees hier het extra nieuwsartikel van VRT NWS