Eetexpert lanceert toolbox voor communicatie rond eten en gewicht

02-06-20
Beeldvorming
Vorming
Taboe

Vandaag, op World Eating Disorders Action Day, lanceert Eetexpert een toolbox voor mediamakers om hen te ondersteunen in hun communicatie rond eet-en gewichtsproblemen. Maar het kan ook jou en je collega’s uit de zorg helpen bij je communicatie.

Thema’s zoals gewicht, eetgedrag en eetstoornissen leven sterk in onze samenleving, en krijgen vaak aandacht in de media. Maar het zijn ook gevoelige onderwerpen: Hoe communiceer je goed rond eten en gewicht?  

Vandaag, op World Eating Disorders Action Day, lanceert Eetexpert een toolbox voor mediamakers om hen te ondersteunen in hun communicatie rond eet-en gewichtsproblemen. Maar het kan ook jou en je collega’s uit de zorg helpen bij je communicatie . 

De belangrijkste pijlers voor communicatie rond eten en gewicht zijn het promoten van een gezonde leefstijl en het versterken van de lichaamstevredenheid. Deze pijlers worden in de toolbox vertaald in  concrete praktische tips . Bekijk de toolbox op eetexpert.be/toolbox  of bekijk het introductiefilmpje hier: https://www.youtube.com/watch?v=CHVVqQHT3rU

Bereid om je eigen opvattingen even te checken? Eetexpert maakte een overzicht van veel voorkomende mythes met wetenschappelijk onderbouwde informatie waarom deze niet correct zijn: https://eetexpert.be/toolbox/feiten-en-fabels/mythes-rond-eten-en-gewicht/.

Eetexpert ontwikkelde ook een fiche voor hulpverleners met tips over niet-stigmatiserend communiceren. Een aantal vind je hieronder maar kijk zeker ook eens op: https://eetexpert.be/wp-content/uploads/2019/08/Fiche_Stigmatisering_Hulpverleners.pdf.

6 communicatietips voor jouw praktijk:

  • Communiceer over de link tussen gezondheid en gezonde leefstijl. Vermijd om gewicht gelijk te stellen aan gezondheid.
  • Zorg voor perspectief. Vermijd taalgebruik dat doet uitschijnen dat een eetstoornis iets is dat je overkomt, waaraan niets gedaan kan worden.
  • Focus op gezondheid, focus niet op gewichtsverlies en geef geen anti-vet boodschappen
  • Zorg dat je werkomgeving en materiaal afgestemd zijn op alle doelgroepen. Bv. geen modemagazines met enkel slanke modellen in de wachtkamer, pas op met stoelen met smalle armleuningen.
  • Benadruk gedragsverandering, niet het gewicht op de weegschaal.
  • Peil naar stigma’s bij de patiënt en help je patiënt om te gaan met moeilijke of pijnlijke stigmatiserende situaties

Meer info? 

Mail naar eetexpert.be