28-05-24

‘Laat een slecht gevoel zich niet nestelen. Spreek erover.’ Met deze boodschap lanceerde het RIZIV zo'n twee maanden geleden haar campagne rond mentaal welzijn. Hoewel goedbedoeld heeft deze sensibiliseringscampagne helaas ook enkele schadelijke neveneffecten.

Het opzet van deze campagne was tweeledig. Het was enerzijds de bedoeling van de overheid om in te zetten op sensibilisering: men wil mensen aanmoedigen om te spreken over mentale problemen en niet te aarzelen om hulp te zoeken. Anderzijds dient de campagne er ook toe om het brede publiek nog beter te informeren over de eerstelijnspsychologische zorg en het aanbod dat beschikbaar is bij de zogeheten ‘geconventioneerde’ klinisch psychologen en orthopedagogen. Op beide vlakken is de campagne succesvol gebleken: mensen lijken beter op de hoogte te zijn van het aanbod en de weg naar een hulpverlener sneller te vinden. We juichen dit toe.

Tegelijkertijd zien we ook dat de campagne voor de nodige frustraties zorgt. Zo legt de overheid in haar communicatie een eenzijdige klemtoon op het aanbod van geconventioneerde psychologen en orthopedagogen, en blijft het aanbod van de niet-geconventioneerde hulpverlener onderbelicht. Deze laatste heeft bovendien steeds meer het gevoel dat er op deze manier aan oneerlijke concurrentie wordt gedaan en het nog moeilijk opboksen is tegen collega's die een aanbod kunnen bieden aan conventietarieven. We begrijpen deze frustraties volkomen.

Het is enorm te betreuren dat deze campagne een wig lijkt te hebben gedreven tussen de geconventioneerde en niet-geconventioneerde collega's. We doen er vanuit VVKP alles aan om de overheid en andere partners te wijzen op twee zaken:

  • De ontoereikende budgetten binnen de ELP-conventie creëren een realiteit waarin niet alle klinisch psychologen en orthopedagogen in de mogelijkheid zijn om zich te conventioneren en een gesubsidieerd zorgaanbod aan hun patiënten aan te bieden. 
  • De beperkte modaliteiten van deze ELP-conventie. Grote uitspraken van politici en beleidsmakers zoals 'gratis naar de psycholoog' zijn feitelijk incorrect. We benadrukken dan ook steevast het belang van een heldere en correcte communicatie over de doelstellingen en het doelpubliek van deze eerstelijnsconventie. 

We hebben deze conventie van meet af aan gezien als een 'opstap naar': we zullen blijven ijveren voor een uitbreiding van deze conventie, op alle mogelijke manier, met een algemene terugbetaling voor psychologische zorg als onze finale doelstelling. We laten het als beroepsvereniging niet na om beleidsmakers hierop te wijzen, zowel in de media als achter de schermen.

Nieuwsbericht VVKP rond lancering van de campagne

Lotte De Schrijver nuanceert uitspraken van Vooruit in een artikel van VRT NWS

Lotte De Schrijver nuanceert uitspraken van Vooruit in een artikel van het Nieuwsblad

Lotte De Schrijver nuanceert uitspraken van Vooruit en CD&V in een artikel van Knack

Lotte De Schrijver nuanceert uitspraken in een artikel van KW