Wanneer is iemand klaar om naar een lager beveiligingsniveau te gaan? Een onderzoek naar de toepasbaarheid van DUNDRUM-3 en DUNDRUM-4 in de forensische psychiatrie

Petra Habets, Inge Jeandarme

Tijdschrift Klinische Psychologie, 51(1), 52-70

SAMENVATTING
In België is er nog geen systematische en gestructureerde manier beschikbaar om in te schatten wanneer een persoon
met een forensisch statuut klaar is om door te stromen naar een lager beveiligingsniveau of naar de reguliere
zorg. De DUNDRUM-toolkit is een gestructureerd klinisch beoordelingsinstrument dat hiervoor gebruikt kan
worden. Subschalen van de DUNDRUM-toolkit brengen de voortgang van de behandeling (DUNDRUM-3) en de mate van herstel (DUNDRUM-4) in kaart op basis van de scores van het behandelteam evenals op basis van de scores van de patiënt zelf (zelfinvulversie). Wij onderzochten de toepasbaarheid van deze twee subschalen en de ervaringen van de gebruikers in de Vlaamse forensische context (high en medium security). Vergeleken met de scores in de high security, waren de verschillen tussen de scores van de psychologen en de patiënten in de medium security kleiner. In deze populatie had zowel het DUNDRUM-3- en het DUNDRUM-4-eindoordeel van de psycholoog als de score van de patiënt een voorspellende waarde voor de transfer naar een lager beveiligingsniveau.
Voor de patiënten in high security hadden de scores geen voorspellende waarde. Het instrument werd goed ontvangen; er werden voornamelijk opmerkingen gemaakt over woordgebruik en zinsbouw. Hoewel verder onderzoek met een grote steekproef en een langere follow-up nodig is, kunnen we stellen dat de Nederlandstalige versie van DUNDRUM-3 en -4 klaar is voor gebruik in de Vlaamse forensische context.


Trefwoorden: beveiligingsniveau, DUNDRUM-3, DUNDRUM-4, forensische psychiatrie