Zelfdoding in onze samenleving komt nog dagelijks voor en dit laat zijn sporen na voor de nabestaanden

09-11-20

Nabestaanden zijn in de eerste plaats gezins- en familieleden, maar ook voor vrienden, collega’s, hulpverleners, … kan de zelfdoding van een geliefde, bekende of onbekende een diepe indruk nalaten. Gezien per zelfdoding minstens 6 tot 10 nabestaanden direct betrokken zijn, betekent dit dat er jaarlijks in Vlaanderen alleen al gemiddeld 9000 nabestaanden na zelfdoding bijkomen. Het aantal indirect betrokken nabestaanden ligt dus nog vele malen hoger.

Elke zelfdoding laat met andere woorden een enorme impact na op naasten die door deze daad een zwaar rouwproces zullen doorlopen. In hun zoektocht naar ondersteuning in dit proces, zullen nabestaanden dan ook regelmatig bij jullie aankloppen. Om hen zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen, is het van groot belang om een beter zicht te krijgen op waar zij specifiek nood aan hebben. Aangezien verder de ondersteuning die jullie deze mensen bieden heel wat energie vraagt, zijn ook jullie noden van belang.  

Om deze noden meer in kaart te brengen en de beschikbare ondersteuning zo veel mogelijk te optimaliseren, heeft Werkgroep verder na zelfdoding, deelwerking van het VLESP, Vlaams expertisecentrum voor zorg na zelfdoding, een onderzoek gestart aan de hand van twee vragenlijsten: 

  1. Eén vragenlijst is specifiek voor nabestaanden na zelfdoding en peilt naar wat zij nodig hebben in de ondersteuning tijdens hun rouwproces.  
  2. De tweede vragenlijst is bedoeld voor hulpverleners en iedereen die met nabestaanden (na zelfdoding) in contact komt.     

Om zoveel mogelijk mensen uit deze doelgroep te bereiken en dus een goed zicht te krijgen op de noden in onze samenleving, hebben wij jullie steun nodig en vragen wij om de vragenlijsten, die u in bijlage terugvindt, door zo veel mogelijk nabestaanden en zorgverleners te laten invullen.  

Link:  

Het onderzoek gaat uit van VLESP, verbonden aan de Universiteit Gent en staat onder leiding van prof. G. Portzky. 

We hopen van harte dat ook u uw schouders onder dit project wil zetten en ons op deze manier helpen in de inventarisatie van de noden van nabestaanden. Indien u vragen, opmerkingen en/of suggesties heeft, contacteer ons gerust.  

Alle gegevens, verzameld in bevraging, worden strikt vertrouwelijk behandeld en ten alle tijden anoniem verwerkt door de onderzoekers van dit project. 

Alvast erg bedankt voor uw overweging.