10-10-24

Vandaag is het World Mental Health Day, een dag waarop we wereldwijd stilstaan bij het belang van mentaal welzijn. Het thema komt steeds hoger op de agenda te staan in heel wat landen – de VN-resolutie rond geestelijke gezondheid is hierin een belangrijk signaal geweest. Ter gelegenheid van World Mental Health Day zullen we met VVKP op 17 oktober deelnemen aan een internationale conferentie waarin zal worden nagedacht over de implementatie van deze historische resolutie.

In juni 2023 nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een Resolutie over Geestelijke Gezondheid en Psychosociale Ondersteuning aan (A/77/300). Dit was de eerste keer dat de VN geestelijke gezondheid als een op zichzelf staand thema erkende. De resolutie is dan ook een absolute mijlpaal in de verbetering van mentaal welzijn en geestelijke gezondheidszorg waar ook ter wereld.

De Resolutie bevat heel wat aanbevelingen voor de verschillende lidstaten, zoals: tegen 2030 zorgen voor een integratie van geestelijke gezondheidszorg in de eerstelijnszorg; wetgeving aannemen of versterken om elke vorm van misbruik, discriminatie, stigma en geweld, racisme en xenofobie te bannen, ook in de context van geestelijke gezondheid; schoolprogramma's ontwikkelen om geestelijke gezondheid te bevorderen en hulpverlening in scholen te integreren. Het is echter cruciaal dat deze Resolutie verder gaat dan louter aanbevelingen op papier – lidstaten moeten deze ook effectief kunnen omzetten in concrete, haalbare acties. Hoe kunnen lidstaten de implemantie op nationaal niveau doen, met aandacht voor lokale expertise en culturele eigenheid?

Om lidstaten hierbij te helpen zal op 17 oktober een internationale conferentie (‘Moving from words to actions’) plaatsvinden waarbij de implementatie van de Resolutie centraal staat. Medewerkers van enkele lidstaten en anderen in de VN-gemeenschap, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), UNICEF, en de Permanente Vertegenwoordigingen van Mexico, België en Roemenië, zullen ervaringen en implementatiestrategieën uitwisselen, en zullen ingaan op nationale behoeften en concrete actieplannen, aangevuld met diverse perspectieven uit het maatschappelijk middenveld.

Ook VVKP zal participeren aan deze conferentie. We doen dit als internationale partner van de American Psychological Association (APA) en de Global Psychological Alliance (GPA). De conferentie zal live worden gestreamd en opgenomen. Hopelijk tot dan!

Bekijk hier de uitnodiging