Donderdag 7 april 2022 lanceerde Te Gek!? een podcastreeks over depressie. Hiermee wil ze het taboe rond deze psychische problematiek doorbreken, meer begrip creëren zowel bij mensen die zelf een depressie ervaren als bij hun omgeving en ervoor zorgen dat er sneller hulp wordt gezocht. Hoe ga je om met iemand die een depressie ervaart? Hoe zoek je hulp? Helpt medicatie? Hoe herstel je van een depressie?
Te Gek!? luisterde naar de verhalen van verschillende mensen die een depressie doormaakten en/of als naaste aan de zijlijn stonden. In deze podcasts hoor je mensen die een depressie ervaarden, al dan niet in het gezelschap van iemand uit hun omgeving. Gedurende acht weken lang kan je wekelijks op donderdag naar een nieuwe aflevering van de Te Gek!?-podcastreeks “Wellicht” luisteren online op tegek.be, Soundcloud, Spotify en Apple Podcasts .
In de eerste aflevering hoor je het verhaal van Ingrid en Ans. Moeder en dochter ervaarden beiden een depressie. Tijdens de tweede podcast hoor je het verhaal van Dirk die op zijn 60ste in aanraking kwam met een burn-out en vervolgens in een depressie belandde. Hij heeft het onder andere over de zoektocht naar acceptatie en het belang van de juiste beeldvorming. Aflevering 3 vertelt het verhaal van Sofie en Eline. Moeder en dochter spreken over hoe hun relatie veranderde tijdens hun depressie, het taboe op zelfmoord en het belang van de omgeving. Bij deze aflevering verwijzen we ook graag naar de Zelfmoordlijn 1813. Jelle, een jongeman die 10 jaar worstelde met depressie vertelt in aflevering 4 over hoe taboes op het spreken over emoties en gevoelens zijn persoonlijke zoektocht naar herstel bemoeilijkten. Moeder Rien en dochter Lobke komen aan het woord in aflevering 5. Je hoort hoe Lobke de verschillende fases van de depressie van haar mama ervaarde, welke impact corona had op het herstel van Rien en hoe belangrijk de onvoorwaardelijke steun van haar kinderen zijn (geweest) in het herstelproces. In deze nieuwste aflevering hoor je Domien. Sinds zijn tiende kampt hij met depressies. Hij vertelt over het belang van begrip en acceptatie, zowel vanuit jezelf als vanuit je omgeving, en hoe hij zich probeert op te trekken aan verschillende zaken. In aflevering 7 gaan we op de koffie met Katrien Jacobs. We praten over haar boek ‘Mijn Herstelboek’ waarmee ze probeert het taboe rond psychische problemen te doorbreken, de gevoeligheid die levenslang blijft en wat wel of niet hielp tijdens haar herstel. Voor de laatste aflevering van de podcast maken we kennis met Grietje en Lieve, twee zussen uit de Kempen. Grietje is niet alleen de zus, maar ze was ook de mantelzorger van Lieve toen die in aanraking kwam met een depressie. De zussen vertellen over de zoektocht naar het ziektepatroon, de steun van een naaste en lotgenotencontact.
Like, share en comment en maak samen met ons depressie bespreekbaar.
Beluister HIER de AFLEVERINGEN