16-12-21

De wachttijden binnen de geestelijke gezondheidszorg (CGG) zijn sterk toegenomen en bedragen nu gemiddeld vier maanden. Dat meldt het medisch vakblad Mediquality.

Uit cijfers die Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) opvroeg bij bevoegd Vlaams minister Wouter Beke (CD&V) blijkt dat de wachtlijsten in de centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG) opnieuw zijn toegenomen. Zo moeten mensen met een hulpvraag nu gemiddeld vier maanden wachten tot ze geholpen worden.

"Het welzijn van de bevolking, dat een enorme knap krijgt door de aanslepende coronacrisis, zou prioriteit nummer één moeten zijn voor de Vlaamse regering", zegt Vaneeckhout. "Toch zien we dat hier geen structurele extra inspanningen voor worden geleverd. Nochtans zal de impact nog toenemen en weten we dat het slechts het topje van de ijsberg is. Veel mensen zoeken of vinden nog steeds geen hulp.

Groen roept de Vlaamse regering nu op om "méér te doen dan het louter steunen van De Warmste Week". "Tegen 2030 moet 10 procent van het gezondheidsbudget richting geestelijke gezondheidszorg gaan. De maatschappelijke impact is immers enorm. Het aanpakken van geestelijke gezondheidsproblemen betaalt zichzelf terug", aldus de partij. 

Ook vanuit VVKP pleiten we voor een betere financiering en versterking van de centra voor geestelijke gezondheidszorg. 

 

Lees het volledige artikel in Mediquality