VVKP reageert bezorgd op getuigenis Griet Op de Beeck

23-10-24

Op 29 oktober verschijnt een nieuw boek van Griet Op de Beeck. Daarin vertelt ze over haar mentale problemen en traumatische ervaringen waar ze als kind slachtoffer van werd. Griet besliste ook om zelf therapeut te worden.

Enerzijds zijn we blij dat mensen zoals Griet Op de Beeck thema's als mentaal welzijn, kindermisbruik en trauma bespreekbaar maakt. Anderzijds zijn we ook bezorgd dat de getuigenis patiënten verkeerd kan informeren. 

Zo vertelt Op de Beeck over het gebruik van ketamine, een psychedelische drug, en de positieve effecten die het bij haar teweegbracht. "Over het gebruik van psychedelica bij psychotherapie is nog maar weinig bekend", zegt co-directeur Lotte De Schrijver. "De weinige wetenschappelijke studies die er zijn, tonen soms positieve effecten, soms negatieve, maar er is vooral nog veel onduidelijkheid over."

We sturen dan ook aan op voorzichtigheid en een goede omkadering wanneer het gaat om het gebruik van psychedelica in een therapeutische context. "Wanneer dit wordt toegepast in een wetenschappelijk kader, moet de patiënt altijd goed geïnformeerd worden over die experimentele context en moet er altijd een goede psychotherapeutische omkadering voorzien worden", aldus De Schrijver.

Verder zijn we als beroepsvereniging bezorgd over de carrièrewending van Op de Beeck, en het signaal dat ze hiermee geeft. Hoewel we ten volle begrijpen dat iemand vanuit een eigen kwetsbaarheid of verleden de behoefte voelt om anderen te helpen, is het cruciaal dat we het wettelijk kader van de gezondheidszorg blijven respecteren. "In België is psychotherapeut geen erkende beroepstitel, maar niet iedereen mag zomaar psychotherapie toepassen", zegt De Schrijver. "Om psychotherapie te mogen geven, moet men erkend zijn als arts, klinisch psycholoog of klinisch orthopedagoog en een bijkomende erkende therapieopleiding hebben afgerond. Voor zover ik kan nagaan, beschikt Griet Op de Beeck niet over de juiste opleiding en zou ze eigenlijk geen psychotherapie mogen aanbieden."

We willen er als beroepsgroep steeds over waken dat de grenzen van de klinische psychologie worden gerespecteerd, en dat ongekwalificeerde mensen zich niet gaan associëren me​t​ mentaal welzijn. Voor ons is dit hoofdzakelijk ingegeven vanuit een bescherming van de (vaak kwetsbare) patiënt, die recht heeft op kwaliteitsvolle zorgverlening. 

Lees hier het volledige artikel van VRT NWS