Kasia Uzieblo, auteur van "Psychopaten, wie zijn ze?"
Christophe Lafosse, auteur van "Hersenstof"
Ernst Koster, mede-auteur van "Cognitieve gedragstherapie: verandering op maat"
VVKP-leden krijgen 10% korting.
Psychopaten, wie zijn ze ? | Kasia Uzieblo
Misvattingen en dwalingen over de psychopathie
Psychopaten zijn narcisten, meestermanipulators, verkrachters, kindermisbruikers en seriemoordenaars. Ze worden als duivel geboren en zijn grenzeloos bloeddorstig. Psychopaten opvoeden is onmogelijk en een behandeling helpt niet. Ze zijn alleen bekommerd om zichzelf. Om hun doelen te bereiken, deinzen ze er niet voor terug om – vaak letterlijk – over lijken te gaan. Zelfs een levenslange gevangenisstraf heeft geen effect: komen ze vrij, dan plegen ze nieuwe gewelddadige delicten. De enige oplossing is dat we hen opsluiten en de sleutel weggooien.
Of… dat is toch het beeld dat velen over psychopathie hebben. Maar in hoeverre klopt dat? Zijn psychopaten van nature des duivels? Groeien ze allemaal uit tot klonen van Ted Bundy of Marc Dutroux? Zijn charmante, gehaaide bedrijfsleiders en collega’s per definitie psychopaten? Leiden alle psychopaten een dubbelleven: enerzijds als brave huisman, anderzijds als moordlustige crimineel? Maakt een behandeling psychopaten nog gevaarlijker?
Prof. dr. Kasia Uzieblo is de afgelopen twintig jaar uitgegroeid tot een van de grootste experten inzake psychopathie in de Lage Landen. In dit boek staat zij uitgebreid stil bij al deze vragen en de vele ongenuanceerde opvattingen over psychopathie.
Hersenstof
Een gedragsneurologische en neuropsychologische integratie
Hersenstof geeft een compleet overzicht van de bouw, werking, evolutie en ontwikkeling van de zenuwcel tot de hersenen en hun relatie met menselijk gedrag. Dit handboek beschrijft neurofunctionele gedragssystemen zoals motoriek, cognitie en emotie vanuit kennis en inzichten uit de neuroanatomie, neurofysiologie en neuropathologie.
Christophe Lafosse is doctor in de psychologie met specialisatie in de klinische neuropsychologie. Hij is als neuropsycholoog en paramedisch en wetenschappelijk directeur verbonden aan het Revalidatieziekenhuis RevArte te Edegem, dat deel uitmaakt van de zorggroep MKL. Als professor heeft hij onderzoeks- en lesopdrachten in het domein van de gedragsneurowetenschappen, klinische neuropsychologie en neurorevalidatie aan de KU Leuven, Thomas More University College, Vrije Universiteit Brussel en UAntwerpen.
Hij is medeoprichter van de Interuniversitaire Postacademische Opleiding ‘Getuigschrift in de Klinische Neuropsychologie’ en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Neuropsychologie (VVNP) en de divisie Neuropsychologie van de Vlaamse Vereniging voor Klinische Psychologie (VVKP). Hij is ook lid van de raad van bestuur van Breinwijzer vzw.
Cognitieve gedragstherapie
verandering op maat
Anouk Vanden Bogaerde, Pauline Stas, Ernst Koster, Kristof Hoorelbeke
Bij psychische problemen is cognitieve gedragstherapie een van de meest populaire behandelvormen. Belangrijke redenen hiervoor zijn een duidelijke veranderingsgerichte focus met een nauwe aansluiting tussen de klinische praktijk en wetenschappelijk onderzoek. Cognitieve gedragstherapie is onderhevig aan heel wat recente evoluties binnen het denken omtrent psychopathologie en psychotherapie. Een praktijkgericht handboek met een duidelijke visie op de manier waarop cognitieve gedragstherapie vandaag wordt toegepast, is daardoor onontbeerlijk...
Prof. dr. Anouk Vanden Bogaerde is als docent gedragstherapie verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel en Universiteit Gent. Ze doctoreerde rond de behandeling van vliegangst. Ze werkt meer dan twintig jaar als gedragstherapeut en is zaakvoerder bij Psychologenpraktijk De Burcht. Ook is ze supervisor bij de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie.
Pauline Stas is klinisch psycholoog en wetenschappelijk medewerker bij het Vlaams Expertisecentrum
Suïcidepreventie. Daar doet ze onderzoek naar suïcide en methodieken om aan suïcidepreventie
te doen in Vlaanderen. Als klinisch psycholoog begeleidt ze bij de praktijk Ruimte ook
cliënten met allerhande klachten.
Prof. dr. Kristof Hoorelbeke is als docent gedragstherapie verbonden aan de Universiteit Gent. Zijn onderzoeksactiviteiten richten zich op het komen tot een beter begrip, preventie en behandeling van internaliserende klachten, met specifieke aandacht voor cognitieve kwetsbaarheidsfactoren. Hij is ook werkzaam als gedragstherapeut bij Psychologenpraktijk De Golfbreker, waar hij zich richt op de behandeling van psychotrauma, angst- en stemmingsklachten.
Prof. dr. Ernst Koster is als hoogleraar klinische psychologie verbonden aan de Universiteit Gent. Hij doet onderzoek naar cognitieve kwetsbaarheid voor depressie en angst en publiceerde daarover meer dan 200 artikelen en boekhoofdstukken. Hij is ook werkzaam als gedragstherapeut bij Psychologenpraktijk De Burcht en als supervisor bij de Vlaamse Vereniging voor Gedragstherapie.