Vlesp lanceert nieuwe campagne: 'Kom uit je kop'

26-04-22

VLESP lanceert de campagne 'Kom Uit Je Kop' om psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer te halen en mannen (en hun omgeving) aan te moedigen 'uit hun kop' te komen en hulp te zoeken op de manier die het best bij hen past. 

Niemand kan gedachten lezen, durf de eerste stap te zetten

Wist je dat bijna 3 op de 4 zelfdodingen in Vlaanderen gebeuren door mannen?

Mannen staan vaak voor mentale uitdagingen zoals stresserende levensgebeurtenissen of psychische problemen. Het stereotype beeld dat je als man 'sterk moet zijn' helpt mannen niet vooruit. Ook zij hebben baat bij een betere bespreekbaarheid van stress en psychische problemen en behoefte aan een meer ondersteunende omgeving. Met 'Kom Uit Je Kop' willen we mannen en hun omgeving aanmoedigen om open te communiceren over mentale moeilijkheden en sneller de stap naar hulp te zetten.

In deze samenleving moeten mannen omgaan met hoge verwachtingen op financieel, professioneel en relationeel vlak.  Soms meten ze zich aan een soort ‘gouden succesideaal’ waardoor sociale tegenslagen zoals bijvoorbeeld een ontslag of een scheiding hun eigenwaarde en mentale gezondheid zwaar kan treffen. Voor sommige problemen waar mannen tegenaan lopen is er bovendien weinig aandacht, zoals bijvoorbeeld een lagere kans op hoederecht of het slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Dit wordt maar weinig (h)erkend, waardoor mannen soms niet als slachtoffer gezien worden. 

Doordat men als  man vaak minder snel geneigd is om te praten over problemen of hulp te zoeken, kan men vervolgens heel geïsoleerd geraken. Toch sta je er ook als man niet alleen voor. Steun zoeken en bieden, maakt je sterker.

Daarom lanceert VLESP de campagne 'Kom Uit Je Kop' om psychische problemen bij mannen uit de taboesfeer te halen en mannen (en hun omgeving) aan te moedigen 'uit hun kop' te komen en hulp te zoeken op de manier die het best bij hen past. 

Bekijk de campagne 

 

Video 1: Niemand kan gedachten lezen 

“Soms zitten we vast in ons hoofd. We willen niemand tot last zijn en tegelijkertijd voelen we de nood om onze moeilijke gedachten te delen. Zet de eerste stap en spreek over je problemen. Of vraag ernaar, als vriend, broer, collega,...” 

Bekijk de video

Video 2: De ergste gevechten zijn die met jezelf 

“Vaak proberen we helemaal zelf onze problemen op te lossen, maar soms hebben we een ander perspectief of hulp nodig. Aarzel niet om hulp te vragen in je omgeving.” 

Bekijk de video

Ondertussen is de campagne ook verschenen in de pers: 

Lees hier het persbericht  - door VRT nieuws