VIAS onderzoek in opdracht van FOD Mobiliteit en Vervoer: zelfdoding in het verkeer

23-07-25

Binnen Vias institute zijn we dit jaar gestart met een haalbaarheidsstudie waarbij we ingaan op de problematiek van zelfdoding in het verkeer. Deze studie wordt uitgevoerd in opdracht van de FOD Mobiliteit en Vervoer. In deze fase wensen we vooral een overzicht te kunnen verzamelen van welke experten bereid zijn om ons te woord te staan en op welke manier zij dit het meest comfortabel zouden vinden

We bestuderen in dit onderzoeksproject drie verschillende zaken:

  1. De proportie overlijdens en gewonden in verkeersongevallen waarbij de oorzaak kan teruggebracht worden naar zelfdoding of een poging tot zelfdoding. Deze informatie willen we bekomen op basis van de ter beschikking zijnde kwantitatieve ongevallendata en wensen we aan te vullen en te contextualiseren op basis van interviews met experts uit diverse domeinen.
  2. Wat zijn de indicatoren die erop kunnen wijzen dat een verkeersongeval een zelfdoding of tot poging zelfdoding kan zijn? Deze indicatoren wensen we in kaart te brengen op basis van gesprekken met verschillende actoren zoals Statbel, politie, brandweer, ambulance, MUG, verkeersdeskundigen, ...
  3. Inzicht in de omstandigheden en persoonlijke aspecten. Er wordt aandacht besteed aan een aantal specifieke aspecten:
    1. Tijdsperiode: zijn er bepaalde perioden in het jaar of op andere dimensies van tijd wanneer er meer aandacht moet gaan naar preventie voor zelfdoding in het verkeer? (Bijv. dag/nacht, week/weekend, feestdagen, ...)
    2. Bepaalde risicogroepen: zijn er bepaalde risicogroepen die poging tot zelfdoding in het verkeer ondernemen?
    3. Andere factoren die een rol spelen

Deze informatie wordt verzameld via kwantitatieve data (Statbel data, ziekenhuisdata,...) en kwalitatieve data (interviews met experten) Wij contacteren u in het kader van de expertenbevraging.

Zou u eventueel bereid zijn om ons te woord te staan in het kader van dit onderzoek? Uw deelname zou immers van grote waarde zijn voor dit onderzoek. In deze fase wensen we vooral een overzicht te kunnen verzamelen van welke experten bereid zijn om ons te woord te staan en op welke manier zij dit het meest comfortabel zouden vinden (bv. individuele interviews, een gestandaardiseerde online vragenlijst, een focusgroep met andere experts uit hetzelfde veld, …).

Wij zullen hierbij nooit vragen stellen over individuele casussen, uw medewerking zal ook volledig anoniem en confidentieel worden behandeld. Indien u nog iemand kent die een interessante bijdrage kan leveren aan dit haalbaarheidsonderzoek, stuur deze info dan gerust naar hen door.

Bij voorbaat hartelijk dank voor uw bereidheid om bij te dragen aan dit onderzoek.

Naar het onderzoek

Bovenstaande oproep is gelanceerd door VIAS