30-11-21

Een terugblik op de studiedag VVKP "De klinische psychologie under review “ dat doorging op 19 november in het Congrescentrum Lamot te Mechelen.

Nadat Corona al een aantal keren roet in het eten had gegooid, was het op 19 november dan toch eindelijk zover. VVKP en het Tijdschrift Klinische Psychologie vierden hun 50 – jarig jubileum. Ondanks de plotse stijgende Corona – cijfers waren we toch met zo’n 85 collega’s en het deed deugd om elkaar weer te zien en in gesprek te gaan met elkaar.

In de voormiddag schetste Prof. Nady Van Broeck, voorzitster van de Federale Raad Geestelijke Gezondheidszorgberoepen, de constructie van het beroep klinisch psycholoog in de metafoor van een woning. De belangrijkste boodschap daarbij was dat het huis nog lang niet klaar is, ondanks het harde werk van de VVKP. Prof. Giel Hutschemaekers ging daar in zijn lezing op verder en schetste de evolutie van de GGZ – beroepen in Nederland, de positieve elementen, maar zeker ook de brokken die men gemaakt heeft, zowel als beleid, maar ook de beroepsverenigingen in Nederland. Hij moedigde ons aan om ruimte te laten in de diversiviteit door actief te verkennen welke specialisatiemogelijkheden er zijn in de klinische psychologie.

Vervolgens kregen we 3 reeksen van keuzesessies. Boeiende workshops kwamen aan bod uit de verschillende delen van de klinische psychologie. Voor elk wat wils dus. Het was hartverwarmend voor zowel deelnemers als sprekers om terug live met elkaar in interactie te gaan.

We sloten de dag af met een debat waarbij de keynote – sprekers in gesprek gingen met onze gedelegeerd bestuurder, Koen Lowet over de actualiteit van het beroep, vakkundig gemodereerd door collega Kris Van den Broeck. Die laatste had aandachtig geluisterd doorheen de dag en kent het Vlaamse hulpverleningslandschap erg goed. Er kwamen dus een aantal pertinente vragen aan bod.

Normaliter had onze minister Frank Vandenbroucke de studiedag moeten afsluiten, doch helaas, zorgde het debat rond de verplichte vaccinatie voor zorgverstrekkers voor een extra lange vergadering van het kernkabinet. Hierdoor nam zijn raadgeefster geestelijke gezondheidszorg Isabel Moens de honeurs waar. Ze dankte, in naam van de minister, de VVKP voor haar pioniersrol om de gezondheidszorg mee een andere koers te laten varen, maar was tegelijk ook bescheiden en erkende dat er nog een hele weg af te leggen is, zowel voor ons beroep als de sector.

Tot slot maakten we als VVKP ook van de gelegenheid gebruik om een aantal mensen in de bloemetjes te zetten:

  • Johan Vereycken en Bob Cools kregen een ere – lidmaatschap voor hun werk als hoofdredacteurs van het Tijdschrift Klinische Psychologie
  • De staf werd extra in de bloemetjes gezet voor hun buitengewone inspanningen die ze geleverd hebben tijdens de Corona – crisis
  • De organisatoren van de studiedag werden in de bloemetjes gezet en in het bijzonder het hoofd van onze cel bijscholing, Lien Faelens, voor een uitstekend online vormingsprogramma tijdens het afgelopen jaar.
  • Onze gedelegeerd bestuurder werd geëerd voor het bereiken van alweer een mijlpaal in de professionele ontwikkeling van ons beroep.
  • En tot slot werd onze nieuwe voorzitter, Patrick Engelhardt, geloofd voor zijn niet aflatende inzet om te blijven zoeken naar de verbinding in het werkveld.

 

De inhoud van de studiedag zal u binnenkort rustig kunnen nalezen in een speciaal thema – nummer van het Tijdschrift Klinische Psychologie.