Vandenbroucke wil wildgroei aan coaches tegengaan

06-06-24

Deze week schoof Conner Rousseau mee aan tafel bij Gert Verhulst. Daar deed hij enkele opmerkelijke uitspraken over coaches.

Rousseau gaf aan dat je ‘tegenwoordig voor alles een coach hebt’ en dat huidig minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke op dit moment aan het werk is om ‘de wildgroei aan coaches’ tegen te gaan.

Volgens Rousseau wil de minister de manier om certificaten en diploma’s te krijgen, en wie zich wat mag noemen, enigszins gaan inperken. De bedoeling van de minister zou zijn om de zoektocht naar hulpverlening in goede banen te leiden zodat mensen weten of de persoon bij wie ze terecht komen effectief onderlegd is in gezondheidszorg of niet.

De uitspraken van Rousseau komen enkele weken nadat de VRT Factcheckers in de wereld van de coaches zijn gedoken. Ze deden dit door de ogen van enkele redacteurs die deden alsof ze met depressieve klachten kampten en hiermee te rade gingen bij enkele coaches. De aflevering, waar ook VVKP aan meewerkte, deed heel wat stof opwaaien. Het debat rond het huidig regelgevend kader laaide op en de roep om een betere bescherming van de geestelijke gezondheidszorg klonk zeer luid.

We juichen de initiatieven van de minister dan ook sterk toe. We willen er als beroepsgroep over waken dat de grenzen van het wetenschappelijk referentiekader van de klinische psychologie worden gerespecteerd zodat ongekwalificeerde mensen zich niet gaan associëren met mentaal welzijn. De bescherming van de patiënt is voor ons van fundamenteel belang.

Je kan de aflevering van factcheckers hier herbekijken

Lees hier het VRT NWS artikel met daarin onze co-directeurs aan het woord