23-05-25

Persagentschap Belga heeft het Charter stigma en media ondertekend. Met dit engagement schaart Belga zich achter de gedeelde ambitie om psychische kwetsbaarheid in de media op een zorgvuldige, respectvolle en stigmavrije manier te behandelen. Het charter werd eerder ondertekend door een brede groep mediapartners. Belga voegt zich nu als nationaal persagentschap bij deze beweging en onderstreept zo de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de journalistiek in beeldvorming over geestelijke gezondheid.

Hans Vandendriessche, hoofdredacteur van Belga, benadrukt het belang van dit engagement:

“Als nationaal persagentschap leveren we nieuws aan alle media in dit land: onze nieuwsberichten duiken op in kranten en magazines, maar ook op radio en televisie. We zijn ons zeer bewust van onze voorbeeldfunctie en willen een rol spelen in het creëren van meer genuanceerde en eerlijke beeldvorming over psychische kwetsbaarheid. Dit charter is geen beperking, maar een handleiding voor onze journalisten die altijd en overal het verschil willen maken."

Het Charter stigma en media, een initiatief van de Staten-Generaal Geestelijke Gezondheid (SGGG) en de Vlaamse Vereniging voor Psychiatrie (VVP), dat geënt is op de deontologische Code van de Raad voor de Journalistiek, bevat tien aanbevelingen voor journalisten om psychische aandoeningen niet te reduceren tot sensatie of stereotiepe beeldvorming. De richtlijnen roepen op tot het vermijden van stigmatiserende taal, het respecteren van de privacy van patiënten en het zoeken naar een menselijk en empathisch perspectief in berichtgeving.

Dr. Kirsten Catthoor, psychiater, voorzitter van de VVP en bestuurslid van de SGGG, reageert tevreden:
“Dit charter legt geen regels op, maar stuurt een krachtig signaal naar de samenleving. Het laat zien dat pers en geestelijke gezondheidszorg niet tegenover elkaar staan, maar elkaar kunnen versterken. Door samen te werken, kunnen we een genuanceerd publiek debat mogelijk maken over psychische kwetsbaarheid – zonder schaamte, zonder angst.”

Eerder ondertekenden onder meer DPG Media/News City met onder meer VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws, MO*, TV Limburg, ATV, De Morgen, Humo, StampMedia, TV Oost, Ring TV en Kerknet/Otheo het charter. Het initiatief wordt ook gedragen door de Vlaamse Vereniging van Journalisten (VVJ) en de Raad voor de Journalistiek (RvJ).

Charlotte Michils, nationaal secretaris van de VVJ, herhaalt haar oproep aan andere mediabedrijven om het charter alsnog te onderschrijven:
“Hoe meer redacties zich achter dit charter scharen, hoe sterker het signaal naar de samenleving. We moedigen alle media aan zich aan te sluiten. Het gaat niet alleen om een ethisch engagement, maar het is ook een journalistieke meerwaarde.”

Het charter wordt gezien als een leidraad voor huidige én toekomstige mediaprofessionals en er wordt gewerkt aan integratie ervan in de curricula van journalistieke opleidingen.

Ga naar het charter