15-12-20

Een open brief van collega Inez Myin- Germeys die meer aandacht vraagt voor de mentale gezondheid van de studenten in in ons land. We denken dat deze open brief relevant is voor de vele leden die werken met deze doelgroep.

 
Wij vragen graag uw aandacht voor het volgende. De langdurige sociale isolatie begint een zware tol te eisen, bij veel mensen in de samenleving, maar in het bijzonder bij onze studenten en de jongeren in het algemeen. Voor hen is sociale interactie een basisbehoefte om op te groeien tot evenwichtige, mentaal gezonde volwassenen.
 
Hoewel dit nu meer en meer aangekaart wordt, lijkt dit toch nog niet volledig door te dringen bij beleidsmakers. Er worden verschillende initiatieven genomen om dit meer op de kaart te zetten, maar de jonge mensen hebben geen lobbyisten of drukkingsgroepen die hen steunen. Daarom is deze open brief aan het beleid opgesteld met de uitdrukkelijke vraag om in de overwegingen rond noodzakelijke maatregelen vanaf nu ook aandacht te hebben voor het herstel van het essentiële sociale weefsel van jongeren en daarmee voor hun mentaal welzijn. Hoe meer docenten, professoren, medewerkers van de Vlaamse Universiteiten en Hogescholen, en betrokkenen in het veld dit ondertekenen, hoe meer gewicht hij zal krijgen.
 
Lees hier de open brief. 
 
Onderteken de brief hier

 
Gelieve deze mail verder te verspreiden bij uw eigen collega’s maar ook collega’s ten lande.
 
 
Hartelijk dank alvast, mede namens de eerste ondertekenaars (Tom Beckers, Ine van Hoyweghen, Stephan Claes, Paul Enzlin, Patricia Bijttebier, Ruud van Winkel, An Swillen, Kristof De Witte, Bieke Zaman, Ellen Claes, Nathalie Rommel, Anja Van Campenhout, Saskia van der Oord, Griet Galle, Karine Verschueren. Frederic Amant)
 
 
Inez Myin-Germeys
Professor Contextuele Psychiatrie
KULeuven