Online training over seksueel geweld voor zorgverleners van ziekenhuizen

02-07-21

In opdracht van de FOD Volksgezondheid organiseert de International Centre for Reproductive Health (ICRH) – Universiteit Gent een online opleiding rond seksueel geweld voor zorgverleners in ziekenhuizen, zoals verpleegkundigen, vroedvrouwen, artsen, psychologen en sociaal werkers, actief op sleuteldiensten als spoed, gynaecologie, urologie, gastrologie, pediatrie, geriatrie, sociale dienst en psychiatrie.
De opleiding heeft als doel een bijdrage te leveren aan de verbetering van de identificatie, de behandeling en de doorverwijzing van slachtoffers van seksueel geweld.

De opleiding seksueel geweld voor zorgverleners in Belgische ziekenhuizen is opgebouwd uit drie modules:
▪ Module 1: Wat is seksueel geweld?
o.a. definities, prevalentie, signalen, symptomen, gevolgen, mythes en feiten voor vrouwen, mannen en trans personen van jong tot oud en met verschillende vormen van kwetsbaarheid.
▪ Module 2: Holistische zorg aan slachtoffers van seksueel geweld (acuut en niet-acuut)
o.a. principes van holistische zorg, model van de Zorgcentra na Seksueel Geweld; zorg voor slachtoffers van niet-acuut seksueel geweld inclusief het gebruik van de Checklist voor optimale zorg aan slachtoffers van seksueel geweld in Belgische ziekenhuizen, verwijsmogelijkheden voor acuut en niet-acuut seksueel geweld.
▪ Module 3: Casusbespreking (optioneel)
Casusbespreking van zowel slachtoffers van acuut en niet acuut seksueel geweld.

Meer info