22-11-21

Wat zijn uw ervaringen en noden aangaande euthanasie? Deelnemers gezocht voor nodenbevraging voor de ontwikkeling van een praktijkleidraad voor artsen.

De onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB-UGent) is onlangs gestart met het onderzoeksproject ‘Leidraad Euthanasie’. Doel van het project is het ontwikkelen van een wetenschappelijk onderbouwde praktijkleidraad rond euthanasie voor artsen, gebaseerd op de ondersteuningsnoden van diverse betrokkenen. De praktijkleidraad focust op het emotionele, psychosociale en spiritueel-existentiële aspect van euthanasie, naast het klinisch-medische, en dat vanaf de euthanasiewens tot en met de nazorg voor naasten en zorgverleners na het overlijden.

Om inzicht te krijgen in de noden en ervaringen van betrokkenen bij euthanasie zijn we op zoek naar deelnemers voor onze studie: personen met een euthanasiewens, hun naasten en professionele zorgverleners. Meer concrete informatie over wie we zoeken, wat studiedeelname inhoudt en hoe deel te nemen, kan u terugvinden 1) onderaan deze mail, 2) in de flyer in bijlage en 3) op www.leidraadeuthanasie.be. Deelname is volstrekt anoniem. De studie werd goedgekeurd door de Commissie Medische Ethiek van het Universitair Ziekenhuis Brussel en Vrije Universiteit Brussel.

Medewerking aan deze nodenbevraging zorgt ervoor dat we een beter inzicht verwerven in hoe betrokkenen bij euthanasie beter begeleid en ondersteund kunnen worden om hun levenskwaliteit en de kwaliteit van zorg (aan het levenseinde) te verbeteren. 

 

Inschrijven voor deelname

 

Wie zoeken we?

  • Personen die een euthanasiewens hebben OF die euthanasie zullen krijgen OF bij wie euthanasie werd geweigerd OF die hun euthanasieverzoek hebben ingetrokken.
  • Naasten (familie en vrienden) die betrokken zijn of waren bij euthanasie.
  • Professionele zorgverleners (e.g. artsen, verpleegkundigen, psychologen, sociaal werkers, etc.) die betrokken zijn of waren bij euthanasie.

Wat houdt studiedeelname in?

Eenmalig vragen beantwoorden over uw ervaringen en noden aangaande euthanasie. Er zijn verschillende manieren om deel te nemen afhankelijk van profiel:

  • Personen met een euthanasiewens: (online) interview, online vragenlijst, spraak-of videobericht, of e-mail.
  • Naasten: (online) interview
  • Professionele zorgverleners: focusgroep

Hoe kunnen deelnemers interesse in deelname doorgeven?

Indien u als deelnemer interesse heeft in deelname: 

We nemen vervolgens zo spoedig mogelijk contact met u op. 

 

Wij vragen u deze oproep te verspreiden opdat dit onderzoeksproject zou slagen in zijn opzet. 

 

Het onderzoeksteam: Prof. Kenneth Chambaere (projectleider), Prof. Luc Deliens, Prof. Freddy Mortier, Prof. Joachim Cohen, Dr. Sigrid Dierickx en Drs. Stijn Vissers

Bekijk hier de flyer