Nieuwe uitgave bij Uitgeverij Pelckmans: ‘Werken met samengestelde gezinnen’: bestseller van Patricia L. Papernow eindelijk in het Nederlands herwerkt

10-03-22

Nieuwe uitgave bij Uitgeverij Pelckmans: ‘Werken met samengestelde gezinnen’: bestseller van Patricia L. Papernow.

Of je nu met individuen, koppels, gezinnen, volwassenen of kinderen aan de slag gaat, dit boek geeft je praktische richtlijnen over wat wel en niet werkt als je (leden van) een samengesteld gezin probeert te helpen. Deze bestseller van Papernow beschrijft uitvoerig haar theoretische en klinische werkkader.

Het boek belicht op een sublieme manier de specifieke uitdagingen waar samengestelde gezinnen mee te maken krijgen. Je zal beter begrijpen waarom samengestelde gezinnen fundamenteel anders zijn dan andere gezinsvormen en leren hoe je kan helpen bij hun problemen en zorgen. Je ontdekt wat de typische valkuilen zijn in het werken met samengestelde gezinnen. Je ontwikkelt praktijkvaardigheden op drie niveaus: psycho-educatie (wat werkt en wat werkt niet?), interpersoonlijk (hoe anders en beter communiceren?) en intrapsychisch (waarom maken verborgen kwetsuren deze uitdagingen moeilijker?). 

Dit model is een bruikbaar kompas om te werken met samengestelde gezinnen en is nuttig voor een brede groep van hulpverleners (psychologen, therapeuten, (huis)artsen, (zorg)leerkrachten, bemiddelaars…) én voor de gezinnen zelf.

Barbara Lavrysen: “Elk stiefgezin heeft zijn eigen set van complexe en nauw verbonden relaties en zijn eigen kenmerkende sterktes en kwetsbaarheden. Papernow heeft geprobeerd om niet alleen de eigenheid van stiefgezinnen, maar ook de terugkerende patronen te behandelen. Het was haar bedoeling om de intensiteit van de uitdagingen die inherent zijn aan het dagelijkse leven en de relaties in een stiefgezin te laten zien, en een helder kader aan te reiken om op een constructieve en verbindende manier met deze uitdagingen om te gaan.”

Over de auteur:

Patricia L. Papernow is klinisch psycholoog met ruim veertig jaar klinische ervaring in het werken met samengestelde gezinnen. Ze is een wereldautoriteit op dit gebied. Daarnaast is ze opleider en supervisor.

Barbara Lavrysen en Peter Rober zijn klinisch psychologen, opleiders en supervisoren in de relatie-, gezins-, en systeempsychotherapie. Ze zijn verbonden aan Context, het centrum voor relatie- en gezinstherapie van het UPC KU Leuven.

Over het boek:

ISBN 978-94-6401-685-7, €30, Paperback | 280 blz.

Vanaf 24 maart in de boekhandel

Leden van VVKP krijgen 10% korting. 

Zie persbericht

Workshop: Surviving and Thriving in Stepfamily Relationships. What works and what doesn’t. 

Naar aanleiding van deze release komt Patricia ook op donderdag 24 maart van 9u.30 tot 16u.30 een workshop geven in Leuven.

zie programma

 

NAAR MIJN LEDENPROFIEL

Boek Werken met samengestelde gezinnen