Mattias Desmet brengt maatschappijkritische analyse van heersende technocratische ideologie
Het recht op privacy kalft af, (zelf)censuur neemt in sneltempo toe, de gezondheid van het individu wordt meer en meer een staatszaak, het aantal intrusieve acties door veiligheidsdiensten stijgt exponentieel – de laatste decennia vergroot de greep van de overheid op het privéleven van het individu hand over hand. Het door Hannah Arendt geschetste toekomstbeeld dat na de val van het nazisme en het stalinisme een nieuw soort totalitarisme zou oprijzen, geleid door bureaucraten en technocraten, staat volgens Desmet dichter bij de realiteit dan we denken.
“Controledwang leidt tot angst en angst tot controledwang.”
In zijn boek De psychologie van totalitarisme presenteert hij een glasheldere psychologische analyse van de historische opkomst van totalitarisme en het ermee verbonden fenomeen van massavorming. Centraal daarbij staat het absolute geloof in cijfers en de wetenschap, waarbij men actuele problemen zoals seksisme, racisme, het klimaat en de coronacrisis op een hypergecontroleerde manier tracht op te lossen. Door de toename van regels is er minder en minder ruimte voor subjectieve keuzes en vrijheid, en ontstaat er een pensée unique waarbij elke afwijkende stem als een bedreiging wordt beschouwd. Dit in combinatie met een gebrek aan sociale verbinding en zingeving creëert de ideale voedingsbodem voor een nieuwe vorm van totalitarisme.
Over de auteur
Mattias Desmet is professor klinische psychologie aan de Universiteit Gent en heeft daarnaast ook een psychoanalytische praktijk.
Over het boek
De psychologie van totalitarisme - Mattias Desmet
Pelckmans Paperback ISBN 978-94-6401-539-3 272 blz. 30 euro
Vanaf 1 februari in de boekhandel