WOREL is een multidisciplinaire wetenschappelijke organisatie van richtlijnontwikkelaars in België, met vertegenwoordiging uit verschillende eerstelijnsdisciplines (huisartsgeneeskunde, psychologie, farmacie, verpleegkunde, kinesitherapie, ergotherapie, logopedie,…). Richtlijnen voor goede medische praktijk zijn richtinggevend als ondersteuning en bieden een houvast bij het nemen van diagnostische of therapeutische beslissingen in de eerste lijn. Zij vatten voor de zorgverlener in de eerste lijn samen wat voor de patiënt wetenschappelijk gezien het beste beleid is.
Chronische pijn
De recent herziene richtlijn voor de aanpak van chronische primaire pijn (CPP) benadrukt een holistische en multimodale benadering en focust zich op het verbeteren van de levenskwaliteit van patiënten met CPP. Enkele kernpunten uit de richtlijn:
-
Biopsychosociaal model: CPP wordt niet langer gezien als een symptoom maar als een syndroom; bij de aanpak moet er rekening gehouden worden met biologische, psychologische en sociale factoren.
-
Niet-medicamenteuze interventies:
- Pijneducatie en motiverende gespreksvoering zijn cruciaal in alle behandelfases.
- Fysieke activiteit en bewegingsoefeningen worden sterk aanbevolen om het functioneren te verbeteren.
- Psychosociale interventies, zoals cognitieve gedragstherapie (CGT) en mindfulness, zijn effectief bij het omgaan met stress en het verbeteren van copingstrategieën.
- Levensstijlinterventies: Een gezonde levensstijl wordt gestimuleerd, met aandacht voor voeding, slaap en sociale participatie.
-
Medicamenteuze opties: Beperkt gebruik van medicatie: Antidepressiva en pregabaline kunnen worden overwogen bij specifieke patiënten; opioïden daarentegen worden afgeraden vanwege risico’s op afhankelijkheid en beperkte effectiviteit.
-
Samenwerking en doorverwijzing:
- Interprofessionele samenwerking tussen eerstelijns zorgverleners is essentieel.
- Doorverwijzing naar de tweede lijn is nodig bij complexe gevallen of comorbiditeiten.
-
Zelfmanagement en gedeelde besluitvorming: Patiënten worden actief betrokken bij hun behandelplan. Het stimuleren van zelfmanagement is een prioriteit.
Deze richtlijn biedt een wetenschappelijk onderbouwd kader om de behandeling van CPP te optimaliseren en is relevant voor psychologen die betrokken zijn bij de behandeling van pijnpatiënten. Het volledige document bevat gedetailleerde aanbevelingen en praktische handvatten voor implementatie in de eerstelijnszorg.
Blijf als zorgprofessional op de hoogte van wetenschappelijke en evidence-based richtlijnen. Er zijn verschillende instanties die richtlijnen uitvaardigen.