22-10-21

De Morgen en Het Nieuwsblad geven deze maand berichtgeving over de mentale gezondheid van de studenten.

Mentaal welzijn moet prioriteit zijn van onderwijsbeleid

Naar aanleiding van een bevraging bij maar liefst 16.000 studenten naar hun mentaal welzijn verschenen er deze maand enkele artikels in de pers.

Er heerst ongerustheid door de alarmerende cijfers. Het ontbrak tot nu toe aan data over het mentaal welzijn van studenten. Daarom heeft de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) samen met professor psychiatrie Ronny Bruffaerts (KU Leuven) een onderzoek opgezet tussen november 2020 en januari 2021. De resultaten van de rondvraag bij de studenten hebben een bijzondere zorgwekkende vaststelling. Twee op vijf studenten voelde zich het afgelopen jaar nooit of bijna nooit goed in hun vel. Een op vijf of 17 procent van de studenten had het voorbije jaar zelfmoordgedachten. 

Julien De Wit, bestuurder sociale zaken bij VVS:

"Deze cijfers moeten een wake-up call zijn voor het hoger onderwijs. Mentaal welzijn van studenten moet een grotere prioriteit worden van het Vlaams onderwijsbeleid."

 

Lees meer hierover in de onderstaande artikels:

 

Artikel 1 'We moeten zorgen dat studenten een hechte gemeenschap vormen' - De Morgen

Artikel 2 'Eén op de vijf studenten heeft psychologische problemen met ernstige impact op leven' - Het Nieuwsblad

Artikel 3 'Voor hogeschoolstudenten is het nóg zwaarder: nieuw onderzoek naar mentaal welzijn legt alarmerende cijfers bloot' - Het Nieuwsblad

 

Persbericht VVS