19-03-24

Een goede samenwerking tussen huisarts, psycholoog en de welzijnssector is fundamenteel voor de organisatie van kwalitatieve psychologische zorg voor je patiënt of cliënt. Met financiële steun van VIVEL ontwikkelden Domus Medica, VVKP, ELP academie, CAW en Huis voor Gezondheid een 'handleiding voor kwalitatief overleg tussen huisarts en psycholoog' om lokaal een Medisch Psychologisch overleg (MPO) in goede banen te leiden.

Wanneer huisarts en psycholoog elkaar ontmoeten en communiceren over psychologische zorg in de eerste lijn

Wat is de doelstelling van een MPO?

Het ontwikkelen van een kosteloos hulpmiddel om plaatselijke ontmoetingen tussen huisartsen
en psychologen te ondersteunen:

  • Inzetten op het versterken van de lokale multidisciplinaire samenwerking in het kader van de RIZIV- conventie psychologische zorg in de eerste lijn 
  • Op een interactieve manier en vanuit praktijkvoorbeelden exploreert men onder begeleiding van een duo huisarts - klinisch psycholoog samen hoe psychologische zorg in de eerste lijn vorm kan krijgen.
  • Ervaringen uitwisselen met betrekking tot overleg, gedeelde zorg 
  • Duidelijke afspraken maken omtrent samenwerking
En dit allemaal in functie van kwalitatieve zorg voor de patiënt binnen de context van beroepsgeheim en de privacy wetgeving.

Doelgroep

Huisartsen en psychologen en bij uitbreiding alle zorg en welzijnsactoren betrokken bij de lokale organisatie van psychologische zorg in de eerste lijn.