18-10-24

10 oktober was World Mental Health Day, een dag waarop we wereldwijd stilstaan bij het belang van mentaal welzijn. Ter gelegenheid van World Mental Health Day 2024 organiseerden de American Psychological Association (APA) en de permanente vertegenwoordiging in de VN van Mexico op 17 oktober een internationale plenaire vergadering (‘Moving from words to actions’) die volledig in het teken stond van de VN-resolutie rond mentaal welzijn, die in juni 2023 door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties werd aangenomen. Dit was de eerste keer dat de VN geestelijke gezondheid als een op zichzelf staand thema erkende. De resolutie was dan ook een absolute mijlpaal in de verbetering van mentaal welzijn en geestelijke gezondheidszorg waar ook ter wereld.

Moving from words to actions

De Resolutie bevat heel wat aanbevelingen voor de verschillende lidstaten, zoals: tegen 2030 zorgen voor een integratie van geestelijke gezondheidszorg in de eerstelijnszorg; wetgeving aannemen of versterken om elke vorm van misbruik, discriminatie, stigma en geweld, racisme en xenofobie te bannen, ook in de context van geestelijke gezondheid; schoolprogramma's ontwikkelen om geestelijke gezondheid te bevorderen en hulpverlening in scholen te integreren. Het is echter cruciaal dat deze Resolutie verder gaat dan louter aanbevelingen op papier – lidstaten moeten deze ook effectief kunnen omzetten in concrete, haalbare acties. Hoe kunnen lidstaten de implemantie op nationaal niveau doen, met aandacht voor lokale expertise en culturele eigenheid?

Om precies om deze vragen een antwoord te bieden organiseerde men op 17 oktober een internationale plenaire vergadering. Deze vergadering zag heel wat medewerkers en vertegenwoordigers uit de VN-gemeenschap samenkomen, waaronder de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), UNICEF, en de Permanente Vertegenwoordigingen van Mexico, België en Roemenië. Hun doel was het bespreken van de resolutie, alsook de geleverde inspanningen van verschillende landen wereldwijd om te resolutie te implementeren. Zo ging men dieper in op de noden van de verschillende landen, prioriteiten en concrete actieplannen om mentaal welzijn te verbeteren.

Wat doet Vlaanderen om de VN-resolutie te implementeren?

Onze co-directrice, Lotte De Schrijver, was uitgenodigd om enkele perspectieven te geven uit het Vlaamse maatschappelijke middenveld. Lotte sprak namens de Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen om inzicht te geven in de manier waarop België aan de slag gaat met de VN-resolutie. Enkele zaken die zij benoemde waren:

  • Het belang van lokale verankering via regionale psychologenkringen. VVKP stimuleert de participatie van psychologen aan lokaal beleid, dichtbij de mensen en aangepast aan de lokale behoeften.
  • Het belang van een multidisciplinaire aanpak van geestelijke gezondheid, alsook de rol die 'evidence based practice' en wetenschappelijk onderzoek moeten spelen in het uitstippelen van gezondheidszorgbeleid.
  • Het belang van paradigma's zoals de 'public mental health' benadering en 'community-based interventions'. De Schrijver benadrukte hier in het bijzonder het belang van preventie en vroege interventie, met name voor kinderen/jongeren en ouderen.
  • Het belang van de Vlaamse hervormingen in de eerste lijn. Via de ELP-conventie is een deel van het geestelijk gezondheidszorgaanbod op een laagdrempelige manier toegankelijk gemaakt, in het bijzonder voor kwetsbare groepen.

In algemeen onderstrepen we met VVKP het belang van deze VN-resolutie als een werkbaar kader van waaruit het belang van mentaal welzijn kan worden bepleit, en concrete beleidsacties kunnen worden gestimuleerd.

Het was een hele eer om met VVKP te participeren aan dit event. We zijn blij dat we samen met onze internationale partners zoals de American Psychological Association (APA) en de Global Psychological Alliance (GPA), ook op internationaal niveau ons steentje kunnen bijdragen aan het opkomen voor mentaal welzijn. 

Herbekijk hier het event

Timestamp Lotte De Schrijver: 43:43