Nu de blokperiode eraan komt grijpen we het momentum om werk te maken van een beleid rond het mentaal welzijn van studenten. Om studenten die het wat moeilijk hebben zich beter in hun vel te laten voelen lanceerden het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs en Vlaams minsiter van Onderwijs Ben Weyts op 14 december het gloednieuwe online plafform MoodSpace. Een online plek voor studenten die toegang geeft tot een breed en gratis aanbod aan hulpverlening.
Je vindt er verhalen van studenten, concrete tips, online zelfhulpmodules, wegwijzers naar andere begeleiding en betrouwbare informatie over mentale gezondheid terug. In eerste instantie kunnen studenten gebruik maken van het interactief nieuwe online platform. Maar het kan zeker ook interessant zijn voor docenten, studentenbegeleiders, studentenpsychologen, ouders en andere geinteresseerden. Uit de website kan iedereen wel iets halen. Het kan ook volledig anoniem gebeuren. De website heeft tot doel de mentale gezondheid meer bespreekbaar te maken door bijvoorbeeld ervaringen met elkaar uit te wisselen. Het initiatief wordt mee gedragen en ondersteunt door de hogescholen en de universiteiten.
Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekijkt het "als een warm bad, waar studenten op een laagdrempelige manier betrouwbare info over mentale gezondheid verkrijgen, er de weg vinden naar hulp, zo hun weerbaarheid kunnen vergroten en ze kunnen bijleren over henzelf en hun vrienden. Mentale gezondheid zal nooit meer een blinde vlek zijn."
VRT kondigt de lancering aan in een artikel waarin meer toelichting gegeven wordt over het platform MoodSpace en het gebruik ervan.
Lees het volledige artikel op VRT NWS
Meer informatie vind je:
op de gloednieuwe website van Moodspace
Of op de website van de zelfmoordlijn