In kaart brengen hulpverleningsaanbod m.b.t. chemseks
Korte vragenlijst
Deze bevraging kadert in het Chemified project van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG), Sensoa en het Vlaams expertisecentrum voor Alcohol en andere Drugs (VAD). Dit project heeft als doel een app te ontwikkelen om chemseks-gebruikers te ondersteunen en bijhorende risico’s zo goed mogelijk te beperken. De app zal inzetten op zowel informatie overdracht, harm reduction als doorverwijzing.
Chemseks wordt doorgaans omschreven als het gebruik van drugs, met als specifiek doel de seksuele beleving en/of prestaties te vergroten. Vaak gaat het om een combinatie van een aantal middelen, zoals: XTC, GHB/GBL, cocaïne, crystal meth, enz. Dit voornamelijk onder homoseksuele mannen tijdens georganiseerde seksevents. De impact van chemseks op het individu is aanzienlijk: gezondheidsproblemen ten gevolge van druggebruik en risicovol seksueel contact, sociale en psychologische impact. We stellen vast dat chemseks ook in Vlaanderen een actueel gegeven is.
Tot op heden is er weinig of geen gepast hulpverleningsaanbod voor deze doelgroep en problematiek. Cliënten van hiv-referentiecentra vinden namelijk vaak geen adequaat antwoord op vragen omtrent hun druggebruik. Seksuologen zijn doorgaans niet vertrouwd met het thema drugs, en daar tegenover zijn drughulpverleners vaak niet vertrouwd met het thema seksualiteit.
Klik hier om de vragenlijst in te vullen
De deadline voor deze korte enquête was vrijdag 15 mei, maar deze deadline werd verlegd. Graag zo snel mogelijk invullen, aub.