01-08-24

Een nieuw besluit van de Vlaamse regering zorgt voor een gemeenschappelijk overheidskader voor de erkende centra voor revalidatie (CAR) en de erkende centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG).

De Vlaamse Regering heeft een besluit goedgekeurd ter uitvoering van het decreet van 5 april 2019 betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijke gezondheidsaanbod. Dit besluit is op 8 augustus 2024 in werking getreden en voorziet in een gemeenschappelijk overheidskader voor de centra voor ambulante revalidatie (CAR) en de centra voor geestelijke gezondheidszorg (CGG).

CAR en CGG zijn steeds twee aparte sectoren geweest. Dit besluit kadert in een ruimere transitie die de Vlaamse regering wil inzetten naar meer vraaggestuurde en geïntegreerde zorg. Het gezamenlijk traject van CAR en CGG past in de ambitie om personen die vanuit hun gedrag of functioneren een (ernstig risico op) het vermoeden van of een ernstige psychische zorgnood hebben, zo snel mogelijk gepaste en kwaliteitsvolle gespecialiseerde diagnostiek en behandeling te bieden wanneer hier vraag naar is en geïntegreerd binnen een breed welzijns- en gezondheidslandschap. Zodat deze personen maximaal de kans krijgen om te ontwikkelen en het hoogst mogelijke niveau van mentale gezondheid en welbevinden te bereiken binnen hun eigen leefomgeving. 

Meer informatie