Deelnemers gezocht: interviewstudie euthanasie en psychiatrie

13-05-20

In het kader van een doctoraatstraject, werk ik momenteel aan een interviewstudie over ‘euthanasie bij patiënten met een psychiatrische aandoening’.
Hiertoe ben ik nog op zoek naar zorgverleners (en artsen) die hier niet alleen ervaring mee hebben, maar die het ook zien zitten om hierover geïnterviewd te worden.
We zijn vooral ook op zoek naar zoveel mogelijk geluiden binnen de brede zorgverlening, omdat elke discipline de patiënt op een heel eigen manier steunt.

Deelnemers gezocht: interviewstudie euthanasie en psychiatrie

Psychologen staan vaak erg dicht bij de patiënt en kunnen daardoor bijzonder veel steun bieden binnen een euthanasietraject. Daarom zou ik erg graag enkele psychologen interviewen die momenteel of recent patiënten met een psychiatrische aandoening intens begeleid hebben tijdens een euthanasietraject. 

Wat het interview betreft, dit gesprek duurt een uurtje tot maximaal 90 minuten en polst naar opinies, concrete ervaringen, knelpunten en opportuniteiten inzake de euthanasiewet en -praktijk bij volwassen patiënten met een psychiatrische problematiek. Normaal gezien kan de zorgverlener zelf de locatie kiezen waarop het interview mag plaatsvinden. In deze tijden van lockdown, zal dat pas tegen of in de zomermaanden mogelijk zijn, tenzij men het ziet zitten om het interview online te laten plaatsvinden.

Uiteraard neemt een interview een hele hap uit iemands agenda, tijd die we niet meteen kunnen compenseren, maar uit dank zetten we er graag een voucher ter waarde van 30 euro tegenover. Discretie is eveneens verzekerd gezien ik zelf de interviews transcribeer en anonimiseer.

Als bijlage vindt u alleszins een pdf met meer info over de interviewstudie.